“Sprema se oluja, građevina u Nemačkoj u krizi” – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

“Sprema se oluja, građevina u Nemačkoj u krizi”

Pad stambene izgradnje u Nemačkoj se nastavlja, zaključak je istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

U julu se 40,3 odsto građevinskih kompanija u toj zemlji žalilo na nedostatak porudžbina za izgradnju stanova, što predstavlja porast u odnosu na jun, kada je iste probleme prijavilo 34,5 odsto firmi.

Nemačkoj trenutno fali čak 700.000 stambenih jedinica.

Prije godinu dana, u julu 2022. godine, samo je 10,8 odsto kompanija saopštilo da nema dovoljno narudžbina stanova u Nemačkoj. “Sprema se oluja. Nakon mnogo godina ekspanzije, više kamatne stope i drastičan rast troškova guše stambenu izgradnju”, rekao je šef istraživanja IFO, Klaus Volrabe.

Od proleća 2022. godine zabeležeje ogroman broj otkazivanja narudžbina u stambenoj izgradnji, a u julu se 18,9 odsto kompanija u Nemačkoj žalilo na otkazane projekte; u junu se žalilo njih 19,2 odsto, dok dugoročni prosjek iznosi samo 3,1 odsto.

Ako pogledamo samo period do 2021. godine, procenat otkazivanja narudžbina na tržištu nekretnina bio je samo 1,5 odsto.

– Kompanije za izgradnju stanova u Nemačkoj su pod ogromnim pritiskom. Postojeće porudžbine se stalno otkazuju, a istovremeno stiže sve manje novih narudžbina – dodaje Volrabe.

Ova situacija, svakako, predstavlja prijetnju za mnoge kompanije. Najnovije istraživanje je pokazalo da 10,5 odsto Nemačkih firmi na tržištu nekretnina ima finansijske probleme, što je dvostruko više nego prethodne godine.

Tags
Back to top button