‘Referendum o evru’ u Italiji razrušio finansijska tržišta – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

‘Referendum o evru’ u Italiji razrušio finansijska tržišta

Za potpunu sliku opsega investitorskog bega iz italijanskih hartija od vrednosti treba dodati i pad deoničkog indeksa Milanske berze FTSE MIB za gotovo tri posto oko 15 sati.

Indeks je na devetomesečnom minimumu, a u ponor su ga ponajprije povukle deonice banaka. Guverner Banke Italije Ignazio Visco kazao je kako je rasprodaja vrlo ozbiljna, ali da za nju nema ekonomskog opravdanja. Međutim, naglasio je kako je zemlja “svega nekoliko malih koraka” udaljena od gubitka investitorskog poverenja.

Gotovo panična rasprodaja italijanskih državnih obveznica i deonica pogodila je tržišta u utorak jer investitori veruju da će ponovljeni parlamentarni izbori ustvari biti izjašnjavanje o ostanku u eurozoni.

Prinosi na kratkoročne 2-godišnje obveznice – najosetljivije na političke potrese – skočili su 150 baznih bodova, najviše od 1992. godine, na 2,73 posto. K tome, razlika u prinosu između italijanske 10-godišnje obveznice i referentnog nemačkog Bunda raširila se za 50 baznih bodova iznad 300 baznih bodova što nije zabeleženo od lipnja 2013. godine. U odnosu na 115 baznih bodova s kraja travnja, razlika u prinosu praktički se utrostručila.

Za potpunu sliku opsega investitorskog bega iz talijanskih hartija od vrednosti treba dodati i potonuće deoničkog indeksa Milanske burze FTSE MIB za gotovo tri posto oko 15 sati. Indeks je na devetomesečnom minimumu, a u ponor su ga ponajpre povukle deonice banaka. Guverner Banke Italije Ignazio Visco kazao je kako je rasprodaja vrlo ozbiljna, ali da za nju nema ekonomskog opravdanja. Međutim, naglasio je kako je zemlja “svega nekoliko malih koraka” udaljena od gubitka investitorskog povjerenja.

150 baznih bodova skočio je prinos na 2-godišnje obveznice, najviše od 1992. Kako pojašnjavaju analitičari, tržišta se pribojavaju da će kampanjom za izbore potkraj godine dominirati tema ostanka Italije u evrozoni. Ta teza ima utemeljenje u izjavi Mattea Salvinija, lidera desne Lige.

“Predstojeći izbori neće biti politički, već pravi i istinski referendum između onih koji žele da Italija bude slobodna zemlja i onih koji žele da bude porobljena. Danas Italija nije slobodna; finansijski je okupirana od Nemaca, Francuza i eurokrata”, izjavio je Salvini.

Izbori, a de facto referendum o evru, egzistencijalna su pretnja za celu evrozonu, ocenjuje za Reuters politički analitičar Francesco Galietti. Ankete pokazuju da će Liga sa 17 posto glasova skočiti na 24 dok Pokret pet zvezda i dalje drži 32 posto. Dalje jačanje tih stranaka bio bi najveći izazov za Evropu od Brexita.

Tags
Back to top button