Top 3 alata za online promociju – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Top 3 alata za online promociju

Nekada su ljudi u kompanijama prilikom određivanja marketing budžeta znali da će pola novca baciti u vodu, samo nisu znali koja je to polovina.

Sada, kada imamo digitalni marketing, više ne moramo baciti niti jednan evro jer znamo tačno gdje je taj budžet usmeren, s kojim ciljem komuniciramo i koji je povrat investicije.

Kada bismo morali da izdvojimo tri najvažnija alata digitalnog marketinga čiji potencijal ne sme ostati neiskorišten u 2018. godini, onda bi se na vrhu liste zasigurno našli:

Google Search

Google Search je jedan od najkorisnijih alata za online promociju. Ne postoji bolje vreme i mesto za oglašavanje od onoga kada neko traži proizvod ili uslugu koju vi nudite. Ako pogledamo analizu top 5 branši u svetu, kao što su finansije, osiguranje, maloprodaja, edukacija i turizam, videćemo da su u regionu jako zapostavljene po pitanju digitalnog oglašavanja. To je istovremeno i prednost za biznise koji se odluče na ovaj vid promocije, iz razloga što manja konkurencija među oglašivačima znači i manje troškove promocije.

Kada je u pitanju maloprodaja, mnogi veliki igrači često ne shvataju mogućnosti koje donosi prodaja ili promocija putem interneta. Najveći razlog tome jeste što su njihovi biznisi napravljeni u vremenu kada digitalni marketing nije ni postojao pa često zbog neznanja odlučuju da ignorišu ovaj medij misleći da će ih tako zaobići trend koji dolazi. Novi igrači sve više usmereni na online prodaju jer su shvatili vrednost koju taj kanal komunikacije donosi uz puno manja ulaganja i veće mogućnosti merenja nego što je to kod tradicionalnih medija. Svedoci smo da su se u poslednjih par godina pojavili biznisi u maloprodaji kod kojih se čitav proces odvija u online svetu, bez fizičkih radnji, i u tome su vrlo uspešne, dok se s druge strane zatvara veliki broj tradicionalnih trgovina.

Google Display (remarketing)

Nakon što potencijalni kupci pronađu našu stranicu, većina njih ne kupi ništa pri prvoj poseti web stranice iz nekoliko razloga: nisu trenutno spremni za kupovinu, žele se informisati i razmisliti o ponudi ili na stranici ne mogu naći ono zbog čega su došli. Tačnije, procenat korisnika koji napuste web stranicu bez ikakve konkretne akcije ili kupovine iznosi u proseku između 98 i 99%. U tom slučaju koristimo nešto što se zove remarketing, alat pomoću kojeg pamtimo sve korisnike koji su bili na web stranici, i onda im možemo prikazati naše reklame i nakon što napuste stranicu. Na taj način pozivamo posetioce da se opet vrate na našu web stranicu i završe kupovinu. Neretko se desi da se korištenjem samo ovog alata, prodaja uveća nekoliko puta.

Facebook pixel

Od svih alata digitalnog marketinga, možemo reći da je Facebook najzastupljeniji na našim prostorima, prvenstveno iz razloga što prosečan korisnik može na vrlo jednostavan način, uz nekoliko klikova kreirati kampanju, što nije slučaj sa Google oglašavanjem. Facebook je uveliko pojednostavio kreiranje oglasa, te samim time olakšao korisnicima kreiranje kampanja, ali i dalje je to samo 5% mogućnosti koje Facebook pruža. Jedna od naprednih mogućnosti koje čiji potencijal ne smije biti zanemaren jeste Facebook pixel. Implementacijom Facebook pixela pamtimo korisnike koji su došli na našu web stranicu, i nakon povratka na Facebook ponovo smo u mogućnosti tim istim ljudima prikazati naše reklame. Pored toga, možemo različite reklame prikazivati korisnicima koji su pregledavali različite stranice.

Zaključak:

Procjena e da će Facebook i Google oglašavanje u narednoj godini na domaćem tržištu biti otprilike duplo skuplje, zbog pojave veće konkurencije jer Google i Facebook funkcionišu na principu aukcije – ko plati više. Zato ne čekajte da Vaša konkurencija krene prva već iskoristite benefite koje imate danas jer ih sutra možda nećete imati.

Izvor: lilium.ba

Tags
Back to top button