EBRD: Predviđa se trend rasta kreditiranja u Srbiji i Hrvatskoj – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD: Predviđa se trend rasta kreditiranja u Srbiji i Hrvatskoj

Povoljno makroekonomsko okruženje pogoduje zemljama Centralne i Istočne Evrope, pa će 2018. biti deveta uzastopna godina rasta višeg od 3,5 odsto. U Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi rast je stabilniji, a predviđa se trend rasta kreditiranja, posebno u Srbiji i Hrvatskoj.

To su samo neki od zaključaka sa godišnje skupštine EBRD-a.

Ekonomiji izgleda opet pripada kraljevski tretman, jer je sušni period za nama. Godišnji skup bankara Evropske banke za obnovu i razvoj u Jordanu nisu samo simbolično otvorili kralj Abdulah i kraljica Ranija, već su rezultati i prognoze dobri i za naš region i Srbiju.

“Posle usporavanja rasta u Srbiji u prošloj, očekuje se snažan zamah u 2018. i narednoj godini. Svi makroekonomski pokazatelji su iznad očekivanja. Malo više raste uvoz od izvoza ali se radi o uvozu opreme za investicije, što je dobro”, ocenjuje Artur Razvil, ekonomista EBRD-a.

Razvil ističe da su investicije, posebno privatnog sektora, završetak reformi i integracija sa tržištem Evropske unije, ključni za održivi rast ekonomije Srbije.

Prognoze rasta EBRD-a u Srbiji su nešto konzervativnije, jer su rezervisani zbog činjenice da nešto poput vremenskih neprilika uvek može da ih omete.

Zato su prognoze “Unikredit” banke smelije. Prema njima, najviše će rasti bugarska ekonomija – 4,3 odsto, turska četiri, srpska 3,1 odsto, hrvatska 2,8 procenata, dok će prosek Jugoistočne Evrope biti 2,6 a Evrozone 2,1 odsto.

Do pre samo dve godine stanje u svetskoj ekonomiji ličilo je na mrtvo more, kao što je ono blizu Amana.

Međutim, prošle godine iz recesije su izašle i Rusija i Grčka, a ove godine govori se o visokim stopama ekonomskog rasta. Posebno mesto zauzima Srbija.

Srbija i digitalno bankarstvo

Međutim, budućnost bankarstva je digitalno bankarstvo, sa svim posledicama koje ono donosi.

Mateo Feraci, direktor strateškog planiranja u “Unikredit” banci, navodi da je u Srbiji IT sektor vodeći u smanjenju spoljnog deficita.

“Sa druge strane, vi ste vodeći stručnjaci u blokčejn tehnologiji i imate i natprosečni rast korišćenja digitalnih tehnologija i bankarstva. Mlada ste populacija, jer je više od 55 odsto klijenata aktivno kroz te vrste servisa”, kaže Feraci.

Evropska banka za obnovu i razvoj najveći je investitor na Zapadnom Balkanu, koji ulaže i u privatni sektor.

Iako EBRD, čiji smo i mi akcionari, posluje na tri kontinenta, interesovanje za Zapadni Balkan raste pa će Sarajevo iduće godine biti domaćin godišnje skupštine.

Tags
Back to top button