Narodna banka podstiče plaćanje mobilnim telefonom – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Narodna banka podstiče plaćanje mobilnim telefonom

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da je kako bi podstakla veću upotrebu “pametnih” mobilnih telefona za svakodnevna plaćanja pripremila dokument kojim se standardizuju podaci potrebni za ta plaćanja upotrebom dvodimenzionalnog bar koda, QR kod.

“Plaćanja inicirana korišćenjem QR koda imaju potencijal da smanje troškove platnih transakcija i učine elektronska plaćanja jednostavnijim, čime se gradjani podstiču da koriste bezgotovinske oblike plaćanja”, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, dovoljno je samo da korisnik usmeri kameru telefona i skenira QR kod da bi se plaćanje iniciralo, čime se smanjuje mogućnost da korisnik napravi grešku prilikom unosa podataka vezanih za plaćanje.

Dokument “Preporuke za upotrebu QR koda pri prezentovanju elemenata naloga za prenos” biće na javnoj raspravi do 21. maja.

Taj dokument treba da obezbediti standardizaciju elemenata naloga za prenos (transfer odobrenja) kojim se inicira plaćanje, a koji su sadržani u QR kodu na štampanim računima – fakturama, kao i u procesu iniciranja i izvršavanja instant plaćanja na internet i fizičkim prodajnim mestima, kada taj kod prezentuju trgovac (npr. na tabletu ili POS terminalu), odnosno kupac (u aplikaciji za mobilno bankarstvo).

“NBS trenutno radi na implementaciji najsavremenijeg platnog rešenja – sistema za instant plaćanja, čija će primena početi u drugoj polovini ove godine, ; kao jedan od modela za primenu ovog rešenja na prodajnom mestu predvidjeno je upravo korišćenje QR koda, toga je standardizacija elemenata naloga za prenos od izuzetnog značaja i za realizaciju tog projekta”, istakla je NBS.

Tags
Back to top button