EIF i UniCredit: Fond potpore za inovativna preduzeća povećan na 500 miliona evra – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EIF i UniCredit: Fond potpore za inovativna preduzeća povećan na 500 miliona evra

Evropski investicioni fond saopštio je u ponedeljak kako je potpisao sporazum s UniCredit bankarskom grupom za povećanje potpore inovativnim malim i srednjim preduzećima i malim “mid-cap-ovima” u osam zemalja, uključujući pet zemalja u jugoistočnoj Evropi, na 500 miliona evra. 
Novi ugovor omogućiće UniCreditu da svojim bankama i leasing jedinicama ponudi dodatna finansijska sredstva vredna 340 miliona evra inovativnim preduzećima u BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji Srbiji, naveo je Evropski investcioni fond ( EIF) u saopštenju za medije.

Ova nova potpora u sklopu programa InnovFin SME guarantee će dodano povećati prvobitno utvrđeni portfelj od 160 miliona evra, uzimajući u obzir sveukupno finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća u osam zemalja, na pola milijarde evra, dodao je EIF.

Banke u Srbiji i BiH če imati koristi od potpore garancija koje pruža EIF a koje su podržane od Horizont 2020 programa istraživanja i inovacija Evropske unije. Sporazumi o garancijama s bankama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji bit će podržani od Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI).
“Povećanjem ovog krovnog sporazuma koji je danas objavljen, više od 500 inovativnih malih i srednjih preduzeća koristiće nove mogućnosti finansiranja koje UniCredit pruža u osam različitih zemalja putem svojih 13 podružnica”, izjavio je izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert.

Tags
Back to top button