Kompanija “Avast” će biti najveći tehnološki IPO u Londonu ikada – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Kompanija “Avast” će biti najveći tehnološki IPO u Londonu ikada

Češki proizvođač antivirusnog softvera “Avast” potvrdio je nameru da uvrsti akcije na Londonskoj berzi što će biti najveća tehnološka inicijalna ponuda akcija na tom tržištu u njegovoj istoriji.

 Prema navodima Financial Timesa, “Avast” bi u IPO-u mogao biti vrednovan na oko četiri milijarde dolara, a početak trgovanja u kompaniji očekuju početkom maja.

Objavljujući nameru uvrštenja akcija, predsednik Uprave “Avast”-a Vincent Steckler izjavio je da je kompanija tokom proteklih 30 godina izrasla iz startupa u jednog od vodećih proizvođača antivirusnog softvera, sa korisničkom bazom od 435 miliona ljudi širom sveta. “Ova transformacija naše kompanije dogodila se zbog dramatičnog povećanja broja i vrsta računarskih pretnji što sve više zabrinjava korisnike”, istakao je Steckler.

Prema njegovim očekivanjima, tržište antivirusnih proizvoda godišnje će rasti po stopi od 10 odsto i dostići vrednost od 21 milijardu dolara do 2021. godine. “Naša velika baza korisnika stvara efekt mreže i pokreće naše napredne programe zaštite”, ističe se u saopštenju. Prema Stecklerovim rečima, uvrštenje na Londonsku berzu “prirodno se uklapa” u planove kompanije. “Avast” je u vlasništvu “CVC Capital Partnersa”, a u toj investicionoj kompaniji planiraju  izlistati na berzi i još neke kompanije čije udele drže, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Osim “Avasta”, na berzi bi se trgovalo i akcijama španskog proizvođača odeće “Cortefiela” i operatera igara na sreću “Sky Bet”, navode upućeni izvori. Inače, poznavaoci tržišta tvrde kako nekoliko investicionih kuća razmišlja o uvrštenjima akcija kompanija, koje poseduju, jer smatraju kako im tržišne okolnosti idu na ruku. Međutim, deo takvih planova već se izjalovio. Američki fond “Carlyle” i švajcarski trgovac naftom i derivatima “Vitol” odustali su ove nedelje  od izlaska na berzu potencijalno vrednog dve milijarde evra. Za stopiranje planova okrivljeni su nepovoljni tržišni uslovi, prenosi Financial Times.

Tags
Back to top button