Protest građana zaduženih u švajcarskim francima – Bankar.rs
KreditiSVE VESTI

Protest građana zaduženih u švajcarskim francima

Udruženje CHF Srbija održalo je protest i priložilo Apelacionom i Vrhovnom sudu u Beogradu 20 skripti. U njima je, kako tvrde, “crno na belo” objašnjeno da su ugovori o kreditima u švajcarskim francima “nezakoniti i nepošteni”. Jelena Pavlović, član UO Udruženja CHF Srbija, kaže da je taj slučaj rešen u korist građana u 14 evropskih zemalja, a da jedino sudovi u Srbiji već tri godine “ćute” o odluci.

“Mi smo građani koje su banke na najgrublji način prevarile, koje su nam ponudile, navodno, povoljne kredite, a zapravo vrlo opasne monterarne špekulacije, ali i građani koji do danas nisu pronašli pravdu”, istakla je Pavlović.  Prema njenim rečima, ne postoji sud u Evropi koji nije izrekao da su ti ugovori o kreditima u švajcarskim francima “nezakoniti i nepošteni” i da banke nisu pravilno obavestile svoje klijente, te da samo sud u Srbiji “ne želi da se prihvati tog posla”.

Kaže da je prošlo tri godine od plasiranja tih kredita, a da se sud ponaša kao da je u pitanju “periferna stvar”, a ne parnica koja je od egzistencijalnog značaja za više od 100.000 ljudi u Srbiji. “Udruženje insistira da se sudovi konačno upuste u ovu materiju i počnu da donose presude, u krajnjem slučaju i da ih odbiju, ako smatraju, jedini u regionu, da su ugovori zakoniti, a mi ćemo se s punim pravom obratiti sudu u Strazburu i tužiti državu”, navela je Pavlović. Kako navode iz Udruženja, od 2015. rata kredita u švajcarskim francima prevazilazi plate i zarade korisnika.

Tags
Back to top button