Đovaneti: “Fintel energija” izlazi na berzu, akcije mogu da kupe i građani – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Đovaneti: “Fintel energija” izlazi na berzu, akcije mogu da kupe i građani

Akcije “Fintel energije” biće listirane na Beogradskoj berzi krajem maja ili početkom juna, izjavio Ticijano Đovaneti, generalni direktor ove kompanije.

 Interesovanje investitora iz regiona raste, kako se približava izlazak “Fintel energije” na Beorgadsku berzu. Đovaneti u intervjuu za N1 kaže ne sumnja da će prikupiti sredstva potrebna za izgradnju još sedam vetroparkova u Srbiji.

“Biće mogućnosti da se uključe i profesionalni investitori, porodice i privatni investitori. Mi ćemo ponuditi akcije i mogućnost da se investira u našu kompaniju. Pojedinačna akcija će koštati oko četiri evra i naš model je da uključimo što veći broj ljudi, jer želimo da širimo naše akcije svuda. Fintel energija će izdati od pet do šest miliona akcija u zavisnosti od tržišta i time ćemo prikupiti 20 do 25 miliona evra, koje ćemo ponovo investirati ovde u zemlji. Mi nećemo prodavati udeo, već ćemo prikupljati kapital od potencijalnih investitora, da bismo ulagali u Srbiju. Konkretno to znači da ćemo izdati pet do šest miliona akcija, i time ćemo prikupiti 20 do 25 miliona evra, koje ćemo investirati u zemlji, a do sada smo investirali 150 miliona evra. Naš izlazak na berzu je prvi u Srbiji, svima je to novo, ima veze sa transparentnošću, zahteva zaštitu malih akcionara, prelazi se sa jednog vlasnika na široko vlasništvo, upravljanje akcionara. To je promena kulture pristupa kompanijama, osmišljavanje drugačijeg upravljanja”, kaže Đovaneti.

Na pitanje da li je isplativo ulagati u vetroparkove, Đovaneti kaže: “Vetroparkovi zajedno sa svim drugim obnovljivim izvorima energije predstavljaju dugoročne investicije. Kada se procenjuje da li ćete da ulažete u takve infrastrukture, to je isto kao kada razmišljate o autoputevima, železnici ili mostovima. To je nešto što se dugo gradi, ali traje decenijama. Profit je tu, mi imamo dividende i zato smo privlačni za investitore i zato je veliko interesovanje za nas”.

Komentarišući odlazak nekih velikih kompanija sa srpskog tržišta generalni direktor kompanije “Fintel energija” ističe: “To ne bi trebalo da bude loša vest, jer u otvorenim ekonomijama imate igrače koji dolaze i koji odlaze. Investicione strategije se menjaju. Neko ponekad odluči da se fokusira na neka druga tržišta i onda neko drugi dođe. Tako da je ovo negativan deo toga, da je neko otišao, a to znači da su oni prodali svoj posao drugim vlasnicima, to je znak zrelosti tržišta”.

 

Izvor:ekonomski.net

Tags
Back to top button