Klagenfurt: Oslobođeni članovi uprave bivše Hypo Alpe-Adria banke – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Klagenfurt: Oslobođeni članovi uprave bivše Hypo Alpe-Adria banke

Suđenje Upravi Hypo Alpe Adria banke za kriminal u 2009. godini u Regionalnom sudu u Klagenfurtu završilo je u četvrtak oslobađajućim presudama za svih pet okrivljenih, izveštava Indikator.ba.

Sudija Sabine Rosmann izjavila je da kod ove presude nije dvoumila, te je punog uverenja da optuženi nisu učinili ništa loše i da nisu grešili.

Javni tužilac Andreas Hobl optužio je bivšeg predsednika Uprave Franza Pinkla, člana Uprave Andreas Dörhöfera i troje bivših članova Uprave neposredno pre nacionalizacije 14. decembra 2009. godine da nisu adekvatno informisali Nadzorni odbor Hypo Alpe-Adria banke i da su time zataškali probleme banke s likvidnošću.

Na sastanku 10. decembra članovi uprave izvestili su kako je većinski vlasnik Bayerische Landesbank (BLB) otkazao ugovor Money Market Limit Agreement (MMLA) od 500 miliona evra i tri dodatna zajma u iznosu od 650 miliona evra. Ukazao je na neizvesnu situaciju likvidnosti banke, koja je znatno pooštrena prestankom kreditnih linija.

Odbrana je pozvala na oslobađajuće presude te se, između ostalog, oslanjala na stručno mišljenje koje nije moglo utvrditi pretnju likvidnosti ukidanjem kreditnih linija.
To nije imalo ekonomskog uticaja, stoga nije bilo potrebno posebno izveštavanje, izjavio je Pinklov advokat Gernot Murko.

Sastanak Nadzornog odbora održan je dva dana pre nacionalizacije, no šest članova Nadzornog odbora u svakom slučaju nisu imali informacije, te predstavnici manjinskih vlasnika nisu imali priliku uticati.

Tužilac je podneo zahtjev za ništavost i žalbu. Presuda nije konačna.

Tags
Back to top button