Da li finansijski igrači sa zapada napuštaju istočna tržišta? – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Da li finansijski igrači sa zapada napuštaju istočna tržišta?

Bankarski sektor u Srbiji očekuje promene. Telenor banka je prodata, država ovih dana na prodaju nudi Jubmes banku, a spekuliše se i da se Sosijete ženeral banka povlači ne samo iz Srbije već iz celog regiona.
Pre petnaestak godina banke su hrlile da dođu u Srbiju. Kamate su bile visoke, klijenti uredno servisirali preuzete obaveze, pa je i zarada bila dobra. Pre deset godina u bankama u Srbiji bilo je 28.000 zaposlenih, a danas platu prima 22.000 službenika i menayera.

Povlačenje Sosijete ženeral banke iz Srbije bilo bi prilično iznenađenje jer je na ovo tržište došla još 1977. godine, a u Srbiji su poslovali i tokom kriznih devedesetih godina prošlog veka. Lane su najavili povlačenje iz Crne Gore. Sada se na osnovu vesti, koje su se pojavile na jednom od finansijskih sajtova u Bugarskoj, spremaju da napuste ne samo Srbiju i Crnu Goru, već i Makedoniju, Bugarsku i Moldaviju. U PR službi Sosijete ženeral banke u Beogradu su za “Dnevnik” rekli da oni glasine ne komentarišu i to je jedino što imaju da kažu.

Za deset godina broj zaposlenih u bankarskom sektoru smanjio se za 6.000
Nije zgoreg podsetiti da je Sosijete ženeral banka kupila portfolio vezan za stanovništvo kada se pre nekoliko godina KBC grupacija povlačila s našeg tržišta. Takođe, prošle godine su preuzeli deo protfolija Alfa, odnosno JU banke i to stambene i gotovinske kredite. U Novom Sadu su počektom ove godine otvorili novu moderno opremljenu filijalu, a da li odlaze ili ostaju pokazeće vreme.

Jubmesova procena interesa
U Jubmes baci sa sedištem u Beogradu država ima 52.287 akcija, a u svojstvu zastupnika je Ministarstvo finansija Srbije. Oni su ovih dana počeli istraživanje tržišta, a u vezi sa prodajom tih akcija, odnosno privatizacijom. Potencijalni investitori treba da se jave u roku od 30 dana i dostave izjave o zainteresovanosti, a od toga zavise i dalji koraci.

O tome zašto bi banka koja je solidno pozicionirana na tržitu razmišljala da se povuče, profesor sa Beogradske bankarske akademije dr Branko Živanović kaže:

„Razlog zbog koga banke razmišljaju da se povuku s tržišta je zarada. Kada prinos od kapitala nije onakav kakav se očekuje, kada ima dosta nenaplativih kredita i uz to još ima problema s uobičajenim troškovima kakve su provizije, onda se procenjuje i isplativost poslovanja na određenom tržištu. Što se tiče banaka koje bi, realno gledano, bile zainteresovane da dođu na ovo tržište to su one koje ovde dolaze za svojim investitorima i poslovnim interesima. To znači da bi mogle biti banke iz bivših sovjetskih republika, te Kine ili Turske.“

Kao kupac banaka na domaćem tržištu načešće se pominje mađarska OTP banka. Oni su i najavili još početkom godine, kada su preuzeli Vojvođansku banku, da tu neće stati i da se lako može dogoditi da kupe još neku banku.

 

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button