Popularnost keš kredita u Srbiji: Za godinu dana, dug od 700 miliona evra – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Popularnost keš kredita u Srbiji: Za godinu dana, dug od 700 miliona evra

Građani Srbije uzeli su u proteklih godinu dana od banaka keš kredite u iznosu od čak 700 miliona evra, pokazali su podaci Udruženja banaka Srbije. 

Samo na osnovu ove pozajmice Srbi su u februaru 2017. dugovali bankama oko 266 milijardi dinara (2,1 milijarda evra), da bi taj iznos u februaru ove godine narastao na 334 milijarde dinara (2,8 milijardi evra).

Ako se keš kreditima dodaju i refinansirajući zajmovi koji iznose 89 milijardi dinara (748 miliona evra), onda su u zbiru ovakve pozajmice veće i od iznosa stambenih kredita, koji su ovog februara dogurali do cifre od 384 milijarde dinara (3,2 milijarde evra)

Posebno je interesantno da je u poslednjih godinu dana opalo interesovanje stanovništva za potrošačke kredite, koji su na kraju februara 2018. iznosili 11,7 milijardi dinara, odnosno svega oko 99 miliona evra. To znači da je iznos pozajmljenog keša veći za oko 28 puta od potrošačkih pozajmica.

Stručnjaci kažu da popularnost keš kredita stalno raste zato što se lakše odobravaju nego druge pozajmice. Prema njihovom mišljenju, ovim kreditima se najlakše “krpe” rupe u kućnim budžetima.

– Keš krediti su jednostavni za odobravanje, tu nema mnogo papira i procedura, sve može da se završi brzo. Tu klijent novac dobija direktno na svoj račun. Sa druge strane, potrošački zajam banka uplaćuje direktno na račun prodavca, a na osnovu profakture koju klijent dostavi. to znači da keš kredit klijent može da potroši na šta želi, a potrošački treba namenski da potroši – kaže Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica.

Tags
Back to top button