Oli Ren će se kandidovati za guvernera centralne banke Finske – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Oli Ren će se kandidovati za guvernera centralne banke Finske

Nekadašnji visoki političar Evropske unije, Oli Ren, izjavio je da će se kandidovati za guvernera centralne banke Finske. 
Ren, koji je našoj javnosti ostao u živom sećanju kao komesar EU za proširenje, namerava i da postane član Evropske centralne banke od jula.

Sadašnji guverner Finske Erkki Liikanen okončaće svoj drugi i poslednji sedmogodišnji mandat u junu, a njegov naslednik biće imenovan u maju.

Rena smatraju favoritom za to mesto. On je 2016. godine napustio mesto ministra ekonomije kako bi postao zamenik guvernera.

Ren, 56-godišnjak sa doktoratom iz ekonomije sa Okford univerziteta, proveo je deceniju u Evropskoj komisiji, a tokom dužničke krize evrozone bila je komesar za ekonomske i monetarne poslove.

“Podneo sam prijavu za položaj guvernera u Banci Finske. Moja motivacija za nastavak rada za održivi rast i ekonomsku stabilnost je velika “, rekao je Ren u poruci Rojtersu, potvrđujući izveštaje u finskim medijima.

Promena dominantne politike finske centralne banke ne očekuje senakon odlaska Liikanena, koji je poznat po velikoj podršci predsedniku ECB Mario Dragiju.

Tags
Back to top button