Kina: Negativne kamatne stope treba da postanu konvencionalan alat centralnih banaka – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Kina: Negativne kamatne stope treba da postanu konvencionalan alat centralnih banaka

Trebalo bi da centralne banke u razdobljima deflacijske krize usvoje politiku negativnih kamatnih stopa i koriste je kao konvencionalni monetarni instrument za oživljavanje rasta, napisao je visoki činovnik kineske centralne banke u radnom dokumentu.

Budući da bi normalan nivo kamatnih stopa u razvijenim ekonomijao mogao ostati nizak kroz duže vremensko razdoblje, centralne će banke u budućnosti vjerovatno češće pribjegavati politici negativnih stopa, napisao je u radnom dokumentu Sun Guofeng, direktor odeljenja za finansijsko istraživanje u kineskoj centralnoj banci (PBOC).

“Politika negativnih kamatnih će biti znatno efikasnija budu li banke spremne pojedinačne vlasnike depozita izložiti negativnim kamatnim stopama, a tokom deflacijske recesije centralne bi banke trebale usvojiti politiku kamatnih stopa duboko u negativnom području”, rekao je Sun.

To je prvi put da zvaničnik neke od vodećih centralnih banaka sveta predlaže korištenje negativnih kamatnih stopa kao konvencionalni alat monetarne politike u borbi protiv recesije.

“Politika negativnih kamatnih stopa postaće vrlo učinkovita u poticanju rasta kredita i inflacije budu li kamatne stope u celosti prenesene na tržišta depozita”, naglasio je Sun.

Iako PBOC nije pribegao negativnim stopama, ultra-niske kamatne stope bile su standard unazad deset godina, otkad je finansijska kriza izazvala duboku recesiju duž sveta. Mnoge centralne banke, uključujući japansku centralnu i Evropsku centraln banku (ECB), uvele su negativne kamatne stope kako bi suzbile deflaciju i podstakle ekonomski rast.

Kineski zvaničnik tvrdi takođe da bi centralne banke trebalo da podstiču i digitalnu valutu radi jačanja učinkovitosti politike negativnih kamatnih stopa, tvrdeći da bi se time s vremenom rešio problem viših troškova držanja papirnog novca u poređenju s onima za držanje depozita u bankama.

Izvor: seebiz.eu

Tags
Back to top button