Tri kandidata za guvernera centralne banke u Hrvatskoj – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Tri kandidata za guvernera centralne banke u Hrvatskoj

Hrvatski Sabor mora do jula da izabere novo rukovodstvo centralne banke. 
Uz sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića, u kuloarima “iskaču” i nova imena potencijalnih kandidata za tu poziciju – pre svih potpredsednice vlade Martine Dalić i bivšeg Tudjmanovog ministra finansija i donedavnog šefa Privredne banke Zagreb, Bože Prke.

Motivi zbog kojih se spominju Dalić i Prka su različiti, piše Večernji list.

Prka, koji je među poslednjim “teškašima” ostao bez pozicije šefa jedne velike banke, slovi kao nacionalno osvešten bankar i sa te strane draži je desnoj, ali i tehnomenadžerskoj struji vladajuće stranke.

Martini Dalić bi to mesto osiguralo častan uzmak iz Banskih dvora.

Na to mesto računa i sadašnji guverner Boris Vujčić, a javno se iz Vlade nije mogla čuti informacija koja bi dovela u pitanje njegov drugi mandat, no nema ni potvrde da će Vujčić doista i biti kandidat saborskog odbora za imenovanja za tu poziciju.

Prema jednim izvorima, izbor vođstva centralne banke jednostavno još nije dospeo na dnevni red vlade, i premijer bi sredinom aprila mogao da se pozabavi tom temom, a po drugima zauzetost premijera nije glavni razlog što se oteže s objavom kandidata jer u HDZ-u traju ozbiljna lobiranja ko će sesti u guvernersku fotelju.

Ako bi se sudilo prema prošlonedeljnoj raspravi u parlamentu o polugodišnjem izveštaju HNB-a, koja je prošla bez većih trzavica izmedu HDZ-a i SDP-a, o radu Hrvatske narodne banke postoji prećutna suglasnost dveju vodećih stranaka, kosntatuje Večernji, ali dodaje da to još ne znači da se izbor guvernera neće pretvoriti političku špansku seriju i aferu.

 

Izvor: novaekonomija.rs

Tags
Back to top button