Na Wall Street-u kao pre krize – bonusi finansijskim stručnjacima premašili 30 milijardi dolara – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Na Wall Street-u kao pre krize – bonusi finansijskim stručnjacima premašili 30 milijardi dolara

Povratkom iznosa bonusa finansijskim stručnjacima na nivo pre krize, pokazuje da je u tom je pogledu završena kriza na Wall Streetu.

Kako pokazuje izveštaj Thomasa DiNapolija, glavnog finansijskog kontrolora Njujorka, prosečni bonus na Wall Streetu porastao je u prošloj godini za 17 odsto, na 184.220 dolara što je najviše od 2006. godine. Ukupan iznos koji su banke na taj način platile zaposlenima dostigao je 31,4 milijarde dolara.

U proteklih osam godina, prosečni bonus na Wall Streetu povećan je za 31 odsto, dok je savezna minimalna plata od 2009. godine ostala nepromenjena na 7,25 dolara po satu.  U industriji trgovanja vrednosnim papirima prošle godine je u Njujorku bilo zaposleno 176.900 ljudi, što je blagi pad nakon tri godine neprestanog rasta zaposlenosti u toj industriji. Naime, zaposlenost u toj industriji, ključnoj komponenti gradske ekonomije, i dalje šest odsto manja nego pre finansijske krize. Procenjuje se da je svako deseto radno mesto u Njujorku povezano s trgovanjem vrednosnim papirima.

Dobit od poslovanja brokerskih kuća na Njujorškoj berzi (NYSE), najvećoj svetskoj berzi, skočila je, pak, prošle godine za 42 odsto, na 24,5 milijardi dolara, što je najviši nivo od 2010. godine, zahvaljujući rastu naknada od upravljanja imovinom, izdavanja vrednosnih papira i savetovanja u vezi spajanja i preuzimanja, navodi se u izveštaju.

ekonomski.net

 

Tags
Back to top button