Ako ne bude privatizacije, NLB-u preti 2,5 milijarde evra kazne? – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Ako ne bude privatizacije, NLB-u preti 2,5 milijarde evra kazne?

Evropska komisija (EK) i Evropska centralna banka (ECB) uputile su pismo slovenskoj vladi u kojem je pozivaju na privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB).

Ako privatizaciju ne provede, državne garancije NLB-a za plaćanje odšteta hrvatskim štedišama Ljubljanske banke (LB) brojaće se kao nova državna potpora, a NLB ne bi državi smela isplatiti dividendu za prošlu godinu. Banki bi tako pretila novčana kazna od 2,5 milijardi evra, pišu Finance, prenosi Delo.

“Evropska komisija upozorava Vladu: ako ne privatizujte NLB, državne garancije NLB-a za plaćanje odšeteta hrvatskih štediša LB-a brojaće se za novu državnu potporu, a ona neće biti dopuštena. To znači da će je NLB morati vratiti”, navode neslužbeno Finance upozorenje iz pisma EK-a.

U međuvremenu, Evropska centralna banka savetuje privatizaciju isplatom dividendi.
“Znamo koliko obaveza može pasti na banku, te to može oštetiti održivost njenog kapitala”, navodi se, prema pomenutom listu, u pismu ECB-a.

Slovenski premijer Miro Cerar nije upoznat sa postojanjem ili sadržajem pisama ECB-a i Evropske komisije o privatizaciji NLB-a. Nakon završetka summita EU, ocijenio je da Evropska komisija, poput Slovenije, ima pregovarački položaj. “To je u ovoj fazi pregovora normalno, ali u narednim mesecima moraćemo pronaći zajedničko rešenje”, rekao je on.

Evropska komisija mogla bi odlučiti da je državna potpora iz 2013. ilegalna i banka bi morala vratiti u budžet 1,55 milijardi evra. Ako bi morala vratiti i državne garancije za loše kredite te oko pola milijarde evra, na koliko su procenjeni zahtjevi hrvatske strane to bi iznosilo ukupno 2,5 milijardi evra, izračunao je list Finance.

 

indikator.ba

Tags
Back to top button