Diplomate zemalja Centralne i Istočne Evrope sa optimizmom gledaju na kinesku ekonomiju – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Diplomate zemalja Centralne i Istočne Evrope sa optimizmom gledaju na kinesku ekonomiju

U visokotehnološkoj kineskoj zoni Fenhu, okruga Vuđijanga, u gradu Sudžou su zamenik ministra inostranih poslova i generalni sekretar sekretarijata za saradnju Kina-CIE, Ćin Gang, diplomate mnogih zemalja CIE u Kini i desetine predstavnika preduzeća u tom okrugu, učestvovali u poslovnom forumu za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Razgovarano je o industrijskom razvoju okruga Vuđijang, investicionim politikama i superiornim proizvodima zemalja Centralne i Istočne Evrope.Vuđijang ima dve industrije na nivou 100 milijardi juana – za izradu svile i elektronske informacije.

Uprkos negativnom uticaju pandemije, očekuje se da će godišnji bruto domaći proizvod (BDP) okruga premašiti 200 milijardi juana.

Trenutno je okrug Vuđijang realizovao ukupno 71 investicioni projekat duž inicijative “Pojas i put”, uz dogovorenu investiciju kineske strane od 686 miliona američkih dolara.

Ukupna ovogodišnja spoljnotrgovinska razmena tog okruga sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope premašila je 600 miliona američkih dolara, što je rast od više od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kao bliski posmatrači, mnoge diplomate zemalja Centralne i Istočne Evrope u Kini veruju da ta zemlja ima stabilnu ekonomiju, snažnu domaću potražnju i otvoreno tržište. Ocenjuju da ekonomska i trgovinska saradnja sa Kinom može svim zemljama pružiti ogromne mogućnosti za razvoj.

“Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, kineska ekonomija će ove godine verovatno ostvariti pozitivan rast od 1,9 odsto”, rekao je češki ambasador u Kini Vladimir Tomik.

Dodao je da će to, uzimajući u obzir uticaj epidemije korona virusa, biti izuzetno postignuće.

“Druga najveća ekonomija na svetu, Kina je postala pravi pokretač svetskog ekonomskog rasta”, rekao je Tomik.

Albanski ambasador u Kini Selim Belortaja veruje da će razvojni model vođen naučnim i tehnološkim inovacijama obezbediti stabilan, brz i održiv ekonomski razvoj Kine u budućnosti.

Tags
Back to top button