Šef evropske centrale “Bank of America” se povukao sa položaja zbog frustracija oko Brexit-a – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Šef evropske centrale “Bank of America” se povukao sa položaja zbog frustracija oko Brexit-a

Arica Merrill Lynch (BofA)lex Wilmot-Sitwell, šef evropske centrale “Bank of Ame”, podneo je ostavku u banci, time narušavajući bančine planove za Brexit i eru nakon Brexita.

Wilmot-Sitwell, koji je bio predsednik banke za Evropu, Bliski istok i Afriku u proteklih šest godina, predao je ostavku ove sedmice, rekli su bliski izvori za FT.

Ovaj Britanac je bio ključna figura u planiranju rada banke nakon Brexit-a i bio je imenovan za predsednika sektora za brokersko-dilerske poslove u Dablinu, koji treba da preuzmu tržišta kompanije BofA unutar Evropske unije nakon što Velika Britanija napusti EU blok 2019. godine.

Wilmot-Sitwell, koji je u petak napunio 57 godina, bio je čvrsti pristalica pokreta Remain-a (za ostanak Britanije unutar EU) i izrazito javno frustriran zbog novog talasa pregovora o Brexit-u.

Kako se pretpostavlja, njegov odlazak iz banke je dogovoren “prijateljski” i delimično povezan sa promenama u njegovoj ulozi i strukturi banke nakon Brexit-a.

Banka je trenutno u procesu razdvajanja postojećeg evropskog sedišta u Londonu na sektor za brokersko-dilerske poslove i sektor za bankarsko poslovanje u Dablinu. Sedište u Londonu će nastaviti da služi klijentima iz Velike Britanije kao i nekim globalnim kompanijama.

Pre nego što se pridružio BofA, Wilmot-Sitwell je bio predsednik UBS-ove investicione banke, koja je tada bila jedna od najvećih na svetu, pre nego što se njeno poslovanje dramatično pogoršalo 2012. godine.

Bank of England upozorava na pretnje post-Brexitovoj finansijskoj stabilnosti

Banka Engleske upozorila je da regulatori i političari u Velikoj Britaniji i EU ne rade dovoljno kako bi sprečili “materijalne rizike” nakon Brexit-a, a koji se odnose na tržište derivata vrijedno 26 triliona funti, bez obzira na sporazum o “razdvajanju”.

Upozorenje BoE-a je zapravo upozerenje nekoliko dana pre samita EU, na kojem će se premijerka Velike Britanije, Theresa May sastati sa liderima ostalih 27 država članica EU. Velika Britanija se nada da će samit koristiti za finaliziranje detalja sporazuma o “razdvajanju” koji će stupiti na snagu kada UK napusti blok u martu 2019. godine.

Prevod i obrada: Bankar.me

Tags
Back to top button