Slovenački sud usvojio žalbu Adrisa, sledi novi pokušaj preuzimanja Save Re – Bankar.rs
OSIGURANJESVE VESTI

Slovenački sud usvojio žalbu Adrisa, sledi novi pokušaj preuzimanja Save Re

Croatia osiguranje izvestilo je da je Upravni sud Republike Slovenije usvojio tužbu koju su podneli Adris grupa i Croatia osiguranje protiv Rešenja Agencije za nadzor osiguranja kojim je odbijeno izdavanje odobrenja za sticanje deonica Pozavarovalnica Sava.

Na osnovu ovog rešenja bi Adris grupa i Croatia osiguranje zajednički postali neposredni ili posredni vlasnici udela u kapitalu koji je jednak ili veći od 20% i manji od jedne trećine. Sud je ukinuo rešenje i vratio predmet na ponovni postupak.

Slovenači regulator tržišta osiguranja odbio je krajem avgusta prošle godine i drugi pokušaj Adris grupe da poveća svoj vlasnički udeo u slovenačkoj osiguravajućoj kompaniji Sava Re.

O zahtevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udeo od oko 20 posto poveća na otprilike 33 posto, tik ispod praga za preuzimanje, početkom sedmice odlučivao je stručni savet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju saglasnost. Razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati, ali bi se regulator, da je dopustio Adrisovo jačanje u Savi, sigurno zamerio vodećim političkim igračima u državi.

Protiv jačanja Adrisa u vlasničkoj strukturi Save Re bili su navodno u Slovenačkom državnom holdingu (SDH), koji upravlja portfeljem državne imovine, a za uskraćivanje saglasnosti glasali su i članovi regulatornog tijela koji su bliski stranci premijera Mire Cerara.

Godišnji plan poslovanja Save Re otklriva da će ukupna zaračunata premija u 2018. porasti 2,8 posto dok bi neto dobit trebala biti 20 posto iznad ovogodišnjeg ostvarenja. Za sledeću godinu najavljuju 520 miliona eura premije, dok je ovogodišnja iznosila 505 miliona. Čista dobit iduće godine trebala bi se kretati na nivou između 37 i 39 miliona evra.

Seebiz

Tags
Back to top button