HSBC UK žene plaća 59% manje od muškaraca, najgori rezultat banke do sada – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

HSBC UK žene plaća 59% manje od muškaraca, najgori rezultat banke do sada

Zarade zaposlenih žena u HSBC Holdings Plc u Britaniji prošle godine bile su prosečno 59 odsto niže u odnosu na njihove muške kolege, što predstavlja najveći jaz do sada kada je u pitanju razlika u platama žena i muškaraca.

Ovo je takođe najgori rezultat u odnosu na glavne kompanije koje su objavile podatke i tri puta gori rezultat od nacionalnog proseka.

Taj jaz će se povećati na 60 odsto ove godine, rečeno je u četvrtak ispred najveće banke Britanije.

Disparitet je veći nego kod banke Barclays Plc, ispred koje je prošlog mjeseca izjavljeno da su žene u ovoj korporativnoj i investicionoj banci zaradile u proseku 48 odsto manje nego muškarci.

Prema proceni Kancelarije za državnu statistiku, nacionalni prosek razlika u platama muškaraca i žena u Britaniji iznosi oko 18% u korist muškaraca.

Ispred HSBC-a je rečeno da razlika u platama ukazuje na nesrazmjeran broj muškaraca na višim pozicijama. Dok 54 odsto radne snage banke čine upravo žene, samo 23 odsto njih je na rukovodećim pozicijama.

“Svesni smo da je potrebno više zalaganja kako bismo uspostavili ravnotežu između polova kada s u pitanju zarade”, rečeno je ispred banke.

Sve kompanije sa više od 250 zaposlenih u Velikoj Britaniji moraju objavljivati podatke vezane za rodne razlike u plaćanju svojih zaposlenih, do 4. aprila.
Do 15. marta, samo 2.258, od očekivanih 9.000 kompanija dostavilo je ove podatke koji su objavljeni na vladinoj web adresi.

Među velikim kompanijama, aviokompanija EasyJet, koja je ranije bila rekorder kada je u pitanju jaz u platama između žena i muškaraca, danas je na nivou 51,7 procenata.

Prevod i obrada: Bankar.me

Tags
Back to top button