Koje je tačno vreme važenja čeka i da li se briše iz evidencije ako ne stigne na naplatu? – Bankar.rs
RačuniSLIDERSVE VESTI

Koje je tačno vreme važenja čeka i da li se briše iz evidencije ako ne stigne na naplatu?

Ukoliko prilikom puštanja čeka nije upisan datum, postoji opasnost da takav ček bude ustupan između pravnih lica, što je zabranjeno Zakonom o čeku – kažu specijalisti UBS za poslove sa stanovništvom.

Omiljeno sredstvo odloženog plaćanja još u vreme 90-ih – čekovi, i dalje je veoma popularno, samo što je danas mnogo teže dobiti ih u odnosu na tada. Ono što najviše zanima one koji ih imaju je kolika je vremenska važnost čeka, odnosno – šta se desi ako se ček pusti, a ne stigne na naplatu, nadajući se da takav bude izbrisan iz evidencije.

U Udruženju banaka Srbije su nam rekli da izdat garantovani ček po tekućem računu građana, praktično, ima neograničenu vremensku važnost, tj. važiće sve dok ne bude podnet na naplatu pod uslovom da banka koja ga je izdala nije izgubila dozvolu za rad i da je ček popunjen i prezentiran na naplatu u skladu sa Zakonom o čeku.

Ukoliko se desi da je jedan od najpopularnijih “platnih kartona” pušten u opticaj, a ne stiže na naplatu duže vreme, u UBS kažu da svakako treba zatražiti informaciju od trgovca ili onoga kome je ček predat zašto nije dostavljen na naplatu.

Ukoliko prilikom puštanja čeka nije upisan datum, postoji opasnost da takav ček bude ustupan između pravnih lica, što je zabranjeno Zakonom o čeku. To znači da vas banka neće osloboditi obaveze po tom čeku sve dok ne stigne na naplatu ili, ukoliko je izgubljen ili uništen, dok ne bude pokrenut postupak pred Sudom i ček bude poništen tj. amortizovan, a o tome bude dostavljeno rešenje banci – kažu specijalisti UBS za poslove sa stanovništvom.

Kada ček više nije validan?

Ček neće više biti validan i neće moći da ide na naplatu ukoliko je poništen ili amortizovan sudskom odlukom (izgubljen, uništen i sl.) u skladu sa važećim procedurama. Njegovo poništavanje je dug i “mukotrpan posao”.

– Ukoliko izgubite ček, najpre to prijavite banci, zatim ga oglasite nevažećim u Službenom glasniku i na kraju pokrenuti sudski postupak za poništenje čeka. Tek po dobijanju rešenja nadležnog Suda ček može biti brisan iz evidencije. Ne treba zaboraviti da za isplatu čeka garantuje banka i to je njena samostalna obaveza bez obzira na to da li klijent na računu ima raspoloživih sredstava ili ne – napominju specijalisti UBS.

Bankari objašnjavaju da datum puštanja čeka ne zavisi od njih, nego od trgovaca, što je oduvek i bilo.

– Rok koji trgovci imaju da nam dostave čekove je sedam dana, ali veliki trgovci čekaju da im se nakupi dovoljno čekova sa sličnim datumom prispeća, pa da ih onda u isto vreme i naplate. Mi ne možemo da skidamo novac sa računa dok nam ti čekovi ne stignu u banku, realizujemo ih tek kada nam stignu na naplatu – tvrde u jednoj banci.

Isto tako, banke u Srbiji nemaju nameru da promene minimalan iznos od 200 dinara, niti maksimalan iznos na čeku od 5.000 dinara, jer je namera Narodne banke Srbije (NBS) kao i bankarskog sektora u zemlji da se ček pošalje u prošlost te da se poveća plaćanje karticama.

To potvrđuju podaci da je iz godine u godinu sve manje onih koji ih ispisuju.

telegraf.rs

Tags
Back to top button