Centralna banka Mađarske vratiće tri tone zlata iz Londona – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Centralna banka Mađarske vratiće tri tone zlata iz Londona

Centralna banka Mađarske najavila je da će vratiti u zemlju 100.000 unci (tri tone) zlata iz Londona.

Odluka o vraćanju rezervi zlata, u ukupnom iznosu od oko 33 milijarde mađarskih forinta (130 miliona dolara), objašnjena je kao potez iz sigurnosnih razloga, u slučaju potencijalne geopolitičke krize.

Takođe je u skladu sa međunarodnim trendovima, pošto trenutno pune svoje rezerve zlata mnoge centralne banke, uključujući austrijske, nemačke i holandske.

Centralna banka Mađarske čuva zlatne rezerve od osnivanja 1924. godine. Količina je kontinuirano rasla do Drugog svetskog rata. Najveća količina zlata je bila na početku sedamdesetih oko 65-70 tona. Banka je tada odlučila da smanji rezerve zlata na najnižem mogućem nivou.

Početkom 2010. tendencija zadržavanja rezervi van zemlje ponovo se menja i centralne banke su počele da akumuliraju zlato kao potencijalni odgovor na finansijsku krizu.

SAD i Nemačka su trenutno najveći svetski „čuvari” zlata. Mađarska ima jednu od najmanjih količina plemenitog metala u poređenju sa ostalim zemljama srednje Evrope. Od 1992. godine aktivnost Budimpešte je ostala stabilna pošto MNB nije kupila ni prodala nijednu od svojih rezervi zlata.

novaekonomija.rs

Tags
Back to top button