Korišćenje dozvoljenog minusa može duplo manje da vas košta, pa čak i da ga ne plaćate – Bankar.rs
RačuniSLIDERSVE VESTI

Korišćenje dozvoljenog minusa može duplo manje da vas košta, pa čak i da ga ne plaćate

Svaka od 28 banaka u Srbiji ima različitu cenu korišćenja dozvoljenog minusa, tako da ta pozajmica koja je inače najskuplja, u zavisnosti gde imate otvoren tekući račun, može da vas košta od 19,24 odsto godišnje, pa do 36,36 odsto. Verovali ili ne, postoje i banke koje ne naplaćuju korišćenje dozvoljene pozajmice!

A da je minus po tekućem način da se finansijski prebrodi teškoća dokaz je što su po ovom osnovu banke odobrile a građani koriste pozajmicu od – 390,3 miliona evra. Toliko su zaduženi, samo po ovom osnovu, mimo plate.

Godišnja kamata za dozvoljen minus od 19,24 do 36,36 odsto

U EU – 6,09 odsto godišnje

Inače, cena ove bankarske usluge u EU je značajno niža. Prema podacima Evropske centralne banke (ECB) kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje po tekućim računima u zemljama EU, koje koriste evro kao valutu, je svega 6,09 odsto godišnje.

Statistika ECB je pokazala da su, u proteklih osam godina, najviše kamate na minuse u evrozoni zabeležene u januaru 2012. godine – 8,43 odsto. U našoj zemlji toliko danas koštaju najjeftiniji gotovinski zajmovi sa rokom otplate od najviše 12 meseci, Prosečna kamatna stopa za dozvoljeni minus u Srbiji je 29,46 odsto.

Obračun kamate na osnovu dana korišćenja minusa

I kod korišćenja dozvoljenog minusa postoje određena pravila a kako bi vas on što manje koštao. Obračun kamate se prepisuje na osnovu broja dana koliko koristite ovu pozajmicu. Recimo, ako godinu dana ste u dozvoljenom minusu 50.000 dinara, banci ćete na ime godišnje kamate platiti 13.945 dinara (godišnja kamatna stopa 32,64 odsto).

Za nedozvoljen minus godišnja kamata i do 72,6 odsto

U Srbiji ima 7,53 miliona otvorenih tekućih računa, dok se koristi 4,99 miliona. Od tog broja, prema podacima Udruženja banaka Srbije 242.272 su ona čiji su računi ušli u nedozvoljenu zonu, a zbog duga blokirana je i 59.279 kreditnih kartica. Naravno i ovde je prisutna šarenolikost u visini kamatne stope za nedozvoljeni minus, a ona se kreće od 10,94 odsto, pa do čak 72,6 odsto godišnje. Ono što naročito mora da se vodi računa, da u slučaju dužeg perioda ulaska u nedozvoljeni minus rizikujete da budete evidentirani u Kreditnom birou. To znači da kasnije ne možete da računate na kredtie, dozvoljeni minus, kreditne kartice.

 

blic.rs

Tags
Back to top button