Burna dva meseca na svetskim berzama – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Burna dva meseca na svetskim berzama

Protekla dva meseca ove godine bila su turbulentna za svetsko tržište kapitala. Najveće oscilacije događale su se na američkom tržištu, ali su se odrazile i na evropsko tržište.

 Analiza kretanja dva najpoznatija američka berzanska indeksa pokazala je da je indeks S&P 500 januar završio sa 5,62 odsto u plusu, dok je u februaru došlo do minusa od – 3,89 odsto. Nakon prva dva meseca S&P je uspeo zadržati 1,50 odsto plusa, a prosečni odnos cene i zarade (P/E) trenutno se nalazi na 26,1. Slično je bilo i sa indeksom Dow Jones. Januar je završio s 5,79 odsto u plusu da bi u februaru došlo do minusa od – 4,28 odsto, pa je prva dva meseca završio s 1,25 odsto plusa. Prosečni P/E odnos trenutno se nalazi na 25,9.

Analizom se može zaključiti da februar nije bio dobar za američko tržište akcija. Tako je posebno buran bio 5. februar, kada je indeks Dow Jones pao više od 6 odsto i dan završio s minusom od 4,60 odsto, dok je S&P 500 taj dan završio s minusom od 4,10 odsto. Padu su delomično doprineli složeni proizvodi povezani s volatilnošću tržišta, koji su taj su dan zabeležili milionske gubitke. Najoštriji pad u istoriji investitore je podsetio da tržište ne raste samo, što je u poslednje vreme bio slučaj, nego i pada. Svi ključni indeksi, Nasdaq, S & P 500, Dow Jones i Russell 2000 imali su značajan pad u februaru, piše “Jutarnji list”.

Okidač za pad bio je rast kamatnih stopa. Kamatne stope na 10-godišnju obveznicu oštro su porasle sa 2,25 odsto na gotovo 3 odsto u 2018. godini. Potencijalni porast na 4 odsto ili više tokom godine može se smatrati oštrim porastom i može uzrokovati povlačenje na berzi, slično onome u februaru. Negativne realne stope pridonele su višestrukom rastu na deoničkom tržištu koji traje od 2015. godine, budući da je bilo atraktivno ulagati u deonice u odnosu na instrumente s fiksnim dohotkom. Kako prinosi obveznica rastu, relativna procena ulaganja s fiksnim prihodima postaje atraktivna u odnosu na deonice.

Krajem februara indeksi su nastavili padati i to preko 1 odsto podstaknuti govorom nedavno imenovanog predsednika FED-a (Američke centralne banke), Jeromea Powella pred američkim kongresom. Tako je Dow Jones 30 27.2.2018 završio u minusu -1,16 odsto, dok su S&P 500 i tehnološki Nasdaq pali za -1,27 i -1,23 odsto. U predstavljanju polugodišnjeg FED-ovog izveštaja, Jerome Powell se obavezao na “postizanje ravnoteže” između rizika od preteranog rasta privrede i potrebe za održavanjem istog. Izjavio je da u SAD ekonomija jača, inflacija raste i zbog toga će FED postepeno podizati kamatne stope. Iako su kreatori politike FED-a za ovu godinu predvideli tri povećanja kamatne stope, analitičari proučavajući Powellov govor smatraju da bi ih moglo biti i više od tri. Veće kamatne stope koje je najavila Američka centralna banka FED tradicionalno su štetne za deonice, jer povećavaju troškove zaduživanja kompanija, negativno utiču na diskontnu stopu, koja se koristi u modelima vrednovanja, što rezultira nižim ciljevima cena od strane analitičara.

Na evropskim tržištima, januar je, takođe, doneo plus, dok je februar “ pojeo“ prinose deoničkih indeksa. Nemački Dax januar je završio s 2,10 odsto plusa, dok je februar doneo minus od 5,14 odsto. Prosečni P/E odnos trenutno se nalazi na 20. Pariski pak CAC indeks januar je završio sa 3,19 odsto plusa, dok je februar doneo minus od 2,94 odsto. Prosečni P/E odnos trenutno se nalazi na 21,6. Londonski FTSE indeks januar je završio sa minusom od 2,01 odsto, dok je u ferbuaru minus bio 4 odsto, prosečni P/E trenutno je 24,8. Britanski indeks pod uticajem problema vezanih za Brexit imao je najveći minus od svih posmatranih indeksa u prva dva meseca.

Trenutno opasnost za tržište u SAD su američki indeksi sa odnosom cena i zarada (P/E) iznad 25 što je istorijski visok nivo. Takvi odnosi cena i zarada su opravdani u situaciji snažnog rasta dobiti kompanija i niskih kamatnih stopa. Međutim, istorija pokazuje da će pre ili kasnije ove visoke valuacije u kombinaciji s porastom kamatnih stopa slomiti tržište. To se dogodilo 1962.i 1987. godine, u godinama kada nije bilo recesije, ali bik je svejedno izdahnuo, jer su deonice naprosto postale preskupe i kada je FED pokrenuo mehanizam rasta kamatnih stopa, to ih je dokrajčilo.

ekonomski.net

Tags
Back to top button