Zapadne banke se utrkuju za poslove na kineskom Putu svile – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Zapadne banke se utrkuju za poslove na kineskom Putu svile

Njihovi politički čelnici možda odbijaju da podrže kinesku “Inicijativu za pojas i put” (BRI), ali britanske i američke banke žure za da iskoriste prilike koje nude velike investicije Pekinga u trgovinske koridore “novog puta svile” koji obuhvata 65 zemalja.

Preuzeta obaveza Kine da će investirati stotine milijardi u trgovinske i infrastrukturne projekte širom većeg dela centralne i jugoistočne Azije, Bliskog istoka, Evrope i Afrike izazvala je apetit velikih zapadnih banaka s operacijama na tim područjima, kao što su Citigroup, HSBC Standard Chartered, izvijestio je FT.

“Ogroman kapital privatnog sektora koji dolazi posle biće vrlo važan, pretpostavljajući da će se sve to dogoditi”, rekao je Bill Winters, izvršni direktor Standard Chartereda. “Naš je posao da pokušamo da privučemo različite delove, jer će biti potrebno neko lokalno finansiranje takođe”. 
Velike banke koje su održale konferencije o BRI-u, imenovale su više bankare za predvodnike svoje uloge u inicijativi i postavili odbore kako bi koordinirali svoje pristupe kroz različite poslovne aktivnosti. Kažu da ti napori donose rezultate, navodeći desetke finansijskih poslova koje su sklopili, a koji su na neki način povezani s projektom.

Gerry Keefe, šefica korporativnog bankarstva za Aziju i Pacifik u Citigroupu, izjavila je: “Naši multinacionalni klijenti – kako u SAD-u tako i u Aziji – gledaju inicijativu za pojas i put kao generacijsku priliku za širenje razmjera i dosega svog poslovanja”.

Uprkos njihovom javnom entuzijazmu, među zapadnim bankarima postoje i sumnje o tome hoće li BRI osigurati “instant boljitak” kojem su su neki u početku nadali. Njihov položaj potkopava ambivalentnost vlastitih vlada prema inicijativi. Theresa May odbila je da da pisanu podršku projektu tokom svoje posete Kini prošlog mjeseca, dok SAD na njeg gleda sa sumnjom, posebno nakon što je predsjednik Donald Trump označio Kinu kao “strateškog konkurenta”.

Neodređenost projekta poziva na skepticizam. “Inicijativa je prilično široka: temelji onoga što je Peking objavio pokriva polovinu sveta”, rekao je jedan zapadni bankar. “To je deo kineske spoljne politike. Ne znam ni jednog BRI bankara. Ne znam ni o čemu se radi”.

Zapadni bankarski menadžeri takođe kažu da prepuštaju velike infrastrukturne projekte pod pokroviteljstvom države lokalnim bankama i institucijama za razvojno finansiranje. Umjesto toga oni su koncentrisani na preduzimanje pomoćnih poslova, poput pružanja deviznih, trgovinskih finansija, kamatnih swapova ili upravljanja gotovinom multinacionalnih tvrtki koje rade na projektima.

Citigroup je najveći izdavač obveznica za Bank of China i Beijing Gas za finansiranje njihovih BRI planova. Takođe je dobila ugovor za upravljanje gotovinom i deviznu razmenu za nekoliko Fortune 500 kompanija koje rade na BRI projektima. StanChart je naglasio svoju snažnu poziciju u BRI poslovanju kada je izvestio o godišnjim rezultatima u utorak budući da je to ključni deo njegovog plana za generisanje rasta prihoda koji je potreban da bi se postigao cilj stope povrata na kapital iznad 10 posto.

Banka navodi 20 finansijskih ugovora iz prošle četiri godine povezanih s BRI-om u kojima je učestovala. To uključuje finansiranje projekata od 515 miliona dolara za elektranu u Zambiji za koju je garantovala Kina; zajam od 200 miliona dolara za izgradnju elektroenergetskog postrojenja u Bangladešu kojeg gradi kineski konzorcijum; i kredit za izvoz od 42 miliona dolara za plinski terminal Sri Lanke za koji je Kina takođe garantovala.

Indikator.ba

Tags
Back to top button