Srbija na “crnoj listi” FATF – Bankar.rs
SVE VESTI

Srbija na “crnoj listi” FATF

Srbija je u poslednjem izveštaju međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force), svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom.

Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama osim Srbije su i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

U prethodnom izveštaju se na ovoj listi nalazila Bosna i Hercegovina umesto Srbije, ali se ona od ove godine više ne nalazi na “crnoj” listi.

Kako se navodi na sajtu FATF, u februaru ove godina Srbija je pokazala spremnost na visokom političkom nivou da radi sa ovom organizacijom na unapređenju efektivnosti međunarodnog režima u borbi protiv pranja para i finansiranja terorizma i da će ukazati na bilo koje tehničke nedostatke.

Srbija će, kako se navodi, raditi na primeni akcionog plana kako bi ispunila kriterijume među kojima su bolje razumevanje faktora rizika, kontrola, približavanju standardima ove organizacije, garancija za adekvatne i efektivne istrage i procesuiranja, kao i finansijske kazne za finansiranje terorizma.

Na ovo je ukazao i lider SDS Boris Tadić tvrdeći da vlada to sakriva od javnosti.

Izvor: GdeInvestirati/Danas, FoNet
Tags
Back to top button