Analiza Erste Grupe: Koliko su više cene hrane povisile inflaciju u CIE? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Analiza Erste Grupe: Koliko su više cene hrane povisile inflaciju u CIE?

Ima li drugih stavki koje održavaju inflaciju visokom ili ukazuju na povećani pritisak potražnje? Analitičari Erste Grupe predviđaju da će se inflacija u Srbiji u narednom periodu kretati unutar intervala NBS.

Većina zemalja u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE) zabeležila je pritisak na inflaciju zbog rasta cena hrane, ali ostale komponente Indeksa potrošačkih cena još uvek ne odražavaju rast lične potrošnje i bolje pokazatelje tržišta rada. U Srbiji će cene hrane u 2018. godini igrati vrlo važnu ulogu, jer se zbog visokog baznog efekta iz prethodne
godine očekuje da će se inflacija u prvoj polovini 2018. kretati u donjem delu
intervala centralne banke od 3%+/-1.5pp.

U drugom delu godine očekujemo da će inflacija u Srbiji početi postepeno da se podiže prema sredini intervala podstaknuta snažnijom ekonomskom aktivnošću, rastom plata, boljim performansama tržišta rada i zatvaranjem jaza BDP-a (prema proceni NBS-a), što signalizira jačanje agregatne potražnje.

Dakle, očekujemo da će se inflacija u narednom periodu kretati stabilno unutar intervala Narodne banke Srbije (NBS), što je jedan od ključnih argumenata za naš stav da će NBS zadržati referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, pogotovo s obzirom na snažnije ekonomske podatke iz SAD-a, koji bi mogli dovesti do jačeg podizanja kamatnih stopa Sistema federalnih rezervi SAD-a (FED).

Takođe, ciklus povećanja referentnih kamatnih stopa je započeo i u određenom broju zemalja CIE, a očekuje se da će ove godine i Evropska centralna banka privesti kraju nekonvencionalne mere monetarne politike. Svi ti faktori će značajno uticati na ponašanje međunarodnih investitora, čije su odluke važne za malu i otvorenu zemlju u razvoju poput Srbije.

Tags
Back to top button