Centralna banka Saudijske Arabije pristala da testira Ripple – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Centralna banka Saudijske Arabije pristala da testira Ripple

Digitalna valuta Ripple je postigla dogovor sa centralnom bankom Saudijske Arabije o pilot programu koji će bankama u zemlji pokazati primenu njihove tehnologije u bankama u zemlji.

Objavljen 14. februara, pilot sa monetarnom upravom Saudijske Arabije označava drugu centralnu banku koja radi sa startupom, odmah posle centralne banke U.K., koja je prošle godine počela da radi sa Riplom. Vest o najnovijem dogovoru prvi put se pojavila ranije ove nedelje, nakon komentara izvršnog direktora Brad Garlinghousea na konferenciji Blockchain Connect u San Francisku.

“Ovaj prelomni pilot program je prvi takve vrste koju će pokrenuti centralna banka. Učesničke banke iz [Kraljevine Saudijske Arabije] će koristiti xCurrent (softver Ripla) da odmah sprovedu plaćanja koja se šalju u zemlju i izvan nje, uz veću transparentnost i niže troškove “, rekao je Ripple.
.
Saopštenje  dolazi dan nakon što su se pojavile vesti da je UAE Exchange, glavna kompanija  za transfer sredstava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, potpisala ugovor o korišćenju RippleNet proizvoda za pokretanje sistema za upravljanje prekograničnim plaćanjima.

“Posebno se bavimo procesom poravnanja i optimizacijom obrtnog kapitala, takođe u delu regulacije i u delu usaglašenosti sa mogućnostima blockchain-a,” izjavio je Bloomberg, izvršni direktor Vestern Union Hikmet Ersek. “I mi imamo testove sa Ripple-om.”

Ripple je još u 2015. godini rekao da radi sa Western Unionom, iako ova kompanija u to vreme nije komentarisala.

Tags
Back to top button