Novi uslovi za penzionisanje žena – Bankar.rs
SVE VESTI

Novi uslovi za penzionisanje žena

Od 2019. važe nova pravila za penzionisanje. Svaki zahtev koji se podnese posle 31. decembra 2018. podleže novim uslovima koji su za dame promenjeni i drugačiji nego za muškarce.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penzionisanje i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. Naredne kalendarske godine dame u starosnu penziju mogu sa 62 godine života i šest meseci života i minimum 15 godina radnog staža. Ukoliko odluče da se penzionišu u ovoj godini uslovi su da imaju 62 godine starosti i 15 godina staža. Ukoliko žele u prevremenu penziju, treba da imaju 57 godina života (umesto 56 godina i četiri meseca za penzionisanje u 2018) i 38 godina i šest meseci staža (umesto 38 godina staža u slučaju da se penzionišu u ovoj godini), piše Blic.

Muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Oni koji žele u prevremenu penziju, moraju da imaju 40 godina staža i minimum 57 godina i osam meseci života.

Ono što je jedanko za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom 45 godina redovno uplaćivali doprinose.

Kako aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena biće sve do 2032. Tada će građankama Srbije za redovnu penziju biti potrebno kao i muškarcima – 65 godina života i 15 staža. Zato će se do tada, u narednih 14 godina, ukoliko se ne promeni zakon, starnosna granica za penzionisanje žena postepeno povećavati.

Cilj ove regulative jeste da broj godina za penzionisanje žena u Srbiji bude približen potrebnom broju godina za penzionisanje u najrazvijenijim evropskim zemljama gde je opšta tendencija da se starosna granica povećava. Izuzetak je Nemačka gde su 2014. potrebne godine za penziju spuštene sa 65 na 63.

Tags
Back to top button