Kupljeno pet teških motornih drezina iz kredita EBRD – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Kupljeno pet teških motornih drezina iz kredita EBRD

Preduzeće “Infrastruktura železnice Srbije” i francuska kompanija “Gajsmar” potpisali su danas u Beogradu ugovor o nabavci pet teških motornih drezina.

Vrednost ugovora 4,5 miliona evra

Vrednost ugovora je oko 4,5 miliona evra, a “Infrastruktura železnice Srbije” je sredstva obezbedila iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Ugovor su potpisali Miroljub Jevtić, generalni direktor “Infrastrukture železnice Srbije” i Srđan Babić, predstavnik kompanije “Gajsmar” za ovaj deo Evrope. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Ovo je još jedan lep događaj za Infrastrukturu železnica Srbije, pre svega zbog napora koji su uložili Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i omogućili da iskoristimo još jedan deo kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i nabavimo pet teških motornih drezina – navodi se u saopštenju “Infrastruktura železnice Srbije”

– Koliko su zaista one neophodne i koliko je značajan ovaj ugovor najbolje potvrđuje podatak da je poslednja teška motorna drezina nabavljena još pre petnaest godina – kaže generalni direktor “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jevtić.

Prema Jevtićevim rečima, prva drezina će u Srbiju stići u martu 2019. godine, a svih pet sukcesivno do kraja 2019. godine.

– Naša saradnja sa srpskim železnicama traje više od četrdeset godina i primer je uspešne saradnje dve kompanije. Ovim ugovor ukazana nam je i velika čast da učestvujemo u obnovi i modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji – izjavio je predstavnik “Gajsmara” Srđan Babić.

Mehanizacija za održavanje kontaktne mreže

Teške motorne drezine predstavljaju mehanizaciju neophodnu za održavanje kontaktne mreže i elektrotehničku delatnost na srpskim prugama.

U protekle četiri decenije srpske železnice su nabavile samo jednu tešku motornu drezinu za održavanje kontaktne mreže i to pre punih petnaest godina. “Infrastruktura železnica Srbije”, navodi se u saopštenju, na ovaj način nastavlja aktivnosti na nabavci mehanizacije za održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture, što, kako kažu, srpske železnice decenijama unazad nisu činile.

Podsećaju da je krajem prošle godine zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj “Infrastruktura železnice Srbije” potpisala sa ruskom kompanijom “Tvema” ugovor o nabavci mernih kola. Nabavka mehanizacije za održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture, ističu, svakako će u velikoj meri doprineti da se u narednim godinama intenzivno realizuju aktivnosti na tekućem održavanju i na taj način stvore uslovi za bezbedniji i redovniji železnički saobraćaj na srpskim prugama.

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button