Kako je Tether dospeo u centar pažnje na tržištu kriptovaluta? – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Kako je Tether dospeo u centar pažnje na tržištu kriptovaluta?

Top 50 kriptovaluta je prošle nedelje imalo ogromne korekcije cena, koje su se pojavile 2. februara. Ukupna tržišna vrednost u trenutku pisanja pala je na nešto više od 400 milijardi dolara – usled velike nesigurnosti. Skoro potpuno bačena u senku, ali ne i zaboravljena, vest da je Bitfinex zajedno sa Tetherom dobio u decembru sudske pozive američkih regulatora, koji su motrili na menjačnicu i kriptovalutu.

To je sasvim razumljivo, ali stručnjaci iz sektora su izazvali zabrinutost tokom posljednjih nekoliko meseci u vezi sa povećanjem snabdevanja Tetherom koji je povezan sa rastom cena na tržištu. Bitfinex, koja je najveća menjačnica u svetu, pretila je pravnim postupcima strankama koje su optužile menjačnicu za kršenje pravila.

Razlog za navode je prilično predvidiv. Bitfinex izdaje Tether tokene koji se izdaju za američke dolare u odnosu 1:1. Jednostavno rečeno, Bitfinex je optužen da nema 1:1 rezerve dolara za izdavanje Tether tokena.

Problem je u tome što je jedan Teter token jednak jednom dolaru i iskorišćen je za kupovinu drugih kriptovaluta zbog svoje standardizovane vrednosti. Ovo je kulminiralo u sugestijama da je cena bitkoina i drugih kriptovaluta bila naduvana, jer su ljudi kupovali kriptovalute sa Tetherom, a ne stvarnim američkim dolarima. Ako Bitfinex nema jednaku rezervu dolara da bi se podržala količina Tether tokena u opticaju, stvari bi mogle da se završe loše.

Kako prenosi NYTimes, kopredsednik Pantera Capital-a Džoi Krug rekao je da su Tether tokeni emitovani tokom nedavnih porasta cena na tržištu.

“Ovo je postajalo sve više i više zabrinjavajuće, jer svaki put kada su tržišta bila u padu, vi ste mogli da vidite da se iste stvari dešavaju. To bi moglo značiti da veliki porast cena tokom decembra i januara možda nije bio stvaran.”

Cointelegraph je u novembru 2017. godine objavio da je Tether zabeležio povećanje snabdevanja od 10.000% za godinu dana, što je dovelo do toga da se baš zapitaju oko toga kako je kompanija koja stoji iza Bitfinex-a i Tether-a povećala svoju vrednost za tako kratko vreme. Teter je ranije tvrdio da ima rezervu u iznosu od 2,2 milijarde dolara, što potvrđuju brojke prikazane na stranici o transparentnosti na mreži. Tether je na kraju angažovao Friedmann LLP da sprovede reviziju kako bi se okončala zabrinutost oko legitimiteta svojih rezervi.

Da bi se složile stvari, najnovije vesti su da je veza između Tethera i revizijske kuće došla do kraja – nije jasno šta je dovelo do razilaženja u tom odnosu. Što je još važnije, ne postoji reč o tome šta je Friedmann LLP pronašao tokom njihove revizije.

Osnivač Lajtkoina Čarli Li se na Tviteru na uvredljiv način obratio vezano za trenutno stanju u vezi sa Tetherom.

Li je izjavio da je dobar znak da su Tether tokeni (USDT) nastavili da se emituju nakon što je Komisija za trgovinu robnim fjučersima izdala svoj poziv za podnošenje prigovora u decembru 2017. godine. Međutim, upozorio je da, ukoliko se uzme u obzir da nema dovoljne rezerve dolara za povratak Tether tokena, cena tokena će se potpuno urušiti. Ali najvažnije, Li vjeruje da to neće imati direktnog uticaja na bitkoin i ostatak tržišta kriptovaluta.

Tags
Back to top button