Spasavala je država, ona posrnula opet – potop akcija – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Spasavala je država, ona posrnula opet – potop akcija

Akcije italijanske banke Monte dei Paski di Sijena, koju je od bankrota spasila država, pale su na trgovanju na Milanskoj berzi po objavi rezultata poslovanja.

Banka je izvestila o gubitku u četvrtom kvartalu zbog slabih prihoda i troškova restrukturiranja.

Cena akcija Monte Paskija srozala se na prepodnevnom trgovanju u 9:55 sati za 2,8 odsto na 3,72 evra, izveštava agencija “Blumberg”.

Akcije ove banke, koje su ponovo uključene u trgovanje 25. oktobra prošle godine nakon suspenzije od 10 meseci, danas vrede za preko 43 odsto ispod cene od 6,49 evra po komadu, koliko je Italija platila prilikom njenog spasavanja.

Monte Paski, podrivena lošim kreditima i poslovima s finansijskim derivatima koji su imali suprotan efekat od željenog, zatražila je državnu pomoć prošle godine pošto nije uspela da od privatnih investitora prikupi potrebna sredstva za oporavak.

Italijanska vlada je pokrenula spasilački program za tu najstariju banku na svetu u leto, ubrizgavši injekciju od 5,4 milijarde evra (6,6 milijardi dolara) pomoći u okviru plana dokapitalizacije iz predostrožnosti vrednog 8,3 milijarde evra.

Banka, koja će zatvaranjem poslovnica smanjiti ukupnu radnu snagu za petinu, i koja planira da proda 28,6 milijardi evra loših kredita do 2021, ostvarila je u poslednja tri meseca prošle godine neto gubitak od 501,6 miliona evra, navodi “Blumberg”.

 

Izvor: b92.net

Tags
Back to top button