Odluke Narodne banke sporne jer za njih nema argumentovanog objašnjenja – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Odluke Narodne banke sporne jer za njih nema argumentovanog objašnjenja

Narodna banka Srbije nedavno je povukla prethodno datu saglasnost Aik banci za preuzimanje 100 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke, a da za takav potez do danas nije dala konkretne podatke. 

Jedino objašnjenje koje je stiglo kao odgovor na pitanje Insajdera zbog čega je doneta takva odluka, bilo je da su tako odlučili zbog uočenih „nepravilnosti u poslovanju“.

Pošto odgovor nije bio precizan niti su u njemu izneti konkretni razlozi, redakcija Insajdera se više puta obraćala NBS sa molbom da dopune odgovor jer na ključna pitanja nisu odgovorili, ali do danas to nisu uradili.

Narodna banka, između ostalog, nije odgovorila ni na pitanje koliko se puta do sada desilo da povuku već datu saglasnost za preuzimanje neke banke.

Isto pitanje smo postavili i generalnom skeretaru Udruženja banaka Srbije Veroljubu Dugaliću, koji kaže da prvi put čuje za slučaj povlačenja saglasnosti. Nije međutim želeo dalje da govori o toj temi.

„To mi stvarno nije poznato jer Narodna banka Srbije je suverena u davanju saglasnosti za takve transakcije i mi to ne komentarišemo“, rekao je Dugalić.

Na konstataciju novinara da se to nedavno i desilo i da nas zanima da li je to praksa, prvi čovek Udruženja banaka Srbije odgovorio je da je to pitanje za Narodnu banku, a ne za njih.

Neobične ocene kredibiliteta

Istovremeno, dok NBS ocenjuje da AIK banka ne ispunjava uslove za dobijanje saglasnosti za preuzimanje slovenačke banke, jedna od najpoznatijih rejting agencija Standard end Purs dodelila je privatnoj kompaniji Agri Europe, čija je članica i kompanija Miodraga Kostića MK Grup, kreditni rejting BB minus.

Aik banka spada praktično u istu grupaciju, a na čelu banke takođe je Miodrag Kostić.

Sama činjenica da se našla na listi i da je jedina privatna agrarna kompanija iz Srbije čijim se kreditnim rejtingom bavila poznata agencija , ukazuje na paradoks u odluci Narodne banke Srbije.

Za jednu svetsku agenciju je grupacija Agri Europe, u čijem sastavu je i MK Grup,  kompanija sa stabilnim prognozama, a za Narodnu banku Srbije je Aik banka u većinskom vlasništvu Miodraga Kostića, nedovoljno kredibilna.

Odluka NBS je upitna između ostalog i zbog činjenice da za razliku od njih, nepravilnosti u poslovanju Aik banke nisu uočile ni Evropska centralna banka ni slovenačka Centralna banka, koje su dale dozvolu za kupovinu.

Izvor: Insajder

Tags
Back to top button