Da li SAD potenciraju “hladni rat” da bi oslabile dolar? – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Da li SAD potenciraju “hladni rat” da bi oslabile dolar?

U odnosu na druge valute, dolar se već neko vreme nalazi na najslabijem nivou u posljednjih nekoliko godina, a stručnjaci smatraju da dio zasluga za takvu situaciju pripada upravo Sjedinjenim Američkim Državama.

Pojedinci čak sugerišu da je u pitanju namerna kampanja usmerena na jačanje američke ekonomije na račun glavnih trgovinskih partnera, poput Evrope i Japana.

“Trampova administracija je uključena u “hladni valutni rat – i pobeđuje”, izjavio je Joakim Fels, ekonomista u investicionoj firmi “Pimco”. “Umesto otvorenog sukoba, koji bi uključivao direktnu intervenciju na valutnim tržištima, neprijateljstva dolaze u obliku reči i “prikrivenih” akcija, što je implicitan, ali vrlo jasan signal”, napisao je Fels u svom blog-postu.

Američka ekonomija sve više raste, a Federalne rezerve su na putu ka povećanju kamatnih stopa, što najčešće uzrokuje jačanje dolara.

Međutim, neki komentari i akcije vlade SAD ohrabruju investitore da spuste dolar, koji je je od početka 2017. godine zabeležio pad od 13 odsto u odnosu na druge najveće valute.

Fels ukazuje na poteze Trampove administracije, koja teži da smanji poreze i podstakne potrošnju, što kako kaže dolazi u “pogrešno vreme”. Ove mjere će nagomilati državni dug, čineći investitore manje zainteresovanim za kupovinu američkih državnih obveznica.

Takva politika “šalje implicitan, ali vrlo jasan signal na tržište: cilj je slabiji dolar, a tržište je prihvatilo takvu poruku”, napisao je Fels.

Komentari ministra finansija Stiva Mnučina kojima je sugerisao da je “slabiji dolar dobar za nas, jer se odnosi na trgovinu i povećanje mogućnosti” su podstakli sumnje, zbog čega je sam Mnučin kasnije pokušao da povuče ono što je prethodno izjavio, rekavši da su njegove riječi izvučene iz konteksta. U prilog tome ide i izjava Donalda Trampa, koji je rekao da želi jak dolar.

Ali Arthur Kroeber, analitičar u istraživačkoj firmi “Gavekal” tvrdi da “trgovci valutama treba da budu skeptični” zbog Trampovih komentara.

Krober je saopštio da Tramp želi da smanji trgovinski deficit SAD-a sa drugim državama. Dolar bi morao da padne još niže, da bi uticao na smanjenje ove vrste deficita.

“Vašingtonu će sada biti veoma teško da kontroliše dalje slabljenje dolara”, smatra Viraj Patel, valutni strateg u investicionoj banci ING. On je dodao da “nepredvidivost” Trampove politike, a naročito trgovinske politike, takođe, doprinosi padu dolara.

Prednost slabije valute je da je izvoz zemlje jeftiniji, što ima za tendenciju povećanje potražnje.

Dolar ne dobija onoliku podršku od strane Fed-a, koliku bi mogao da je u pitanju jačanje američke ekonomije. Odluka američke centralne banke da postepeno poveća kamatne stope nije u skladu sa očekivanjima nekih investitora. Zbog toga, ali i zbog zamaha nemačke i francuske ekonomije, pojedini investitori su se okrenuli ka euru, umjesto ka dolaru.

Stručnjaci predviđaju da će Evropska centralna banka smanjiti program stimulacije za kupovinu obveznica, pre očekivanja. To bi povećalo prihode evropskih obveznica i učinilo evro još privlačnijim.

Greg Mekena iz trgovačke firme “AkiTrader” smatra da bi Trampova administracija mogla da se unervozi, ako dolar nastavi da pada.

Back to top button