Intrigantna studija Svetske banke o BiH: Stanovnici beže u inostranstvo, ali je zato zemlja bogatija – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Intrigantna studija Svetske banke o BiH: Stanovnici beže u inostranstvo, ali je zato zemlja bogatija

Da je u Bosni i Hercegovini izuzetno loša ekonomska situacija i da vlada sve veće siromaštvo, potvrđeno je i u najnovijem izveštaju “Promene bogatstva nacija 2018“, koji je objavila Svetska banka.

 U izveštaju, kojim su obuhvaćene 43 evropske i azijske zemlje, BiH zauzima 41. mesto, i to s prosekom od 40.486 dolara po stanovniku.

Susedna Hrvatska zauzima 28. mesto sa 147.545 dolara po stanovniku, a iz regiona najbolje kotira Slovenija sa 351.776 dolara po stanovniku, što ju je svrstalo na 16. poziciju.

Ekonomski analitičar Damir Miljević kaže da svi građani ovu statistiku “osete“.

“BiH je najsiromašnija, ekonomski najnerazvijenija i socijalno najugroženija zemlja u Evropi i ovaj izvještaj je to samo zvanično potvrdio. Sada imamo još jedan dokaz da smo uzalud potrošili 20 godina pokušavajući napraviti iole vredan sistem”,  rekao je Miljević.

U izveštaju se navodi i zanimljiva činjenica da je smanjenje populacije doprinelo povećanju bogatstva stanovnika. Najveći rast bogatstva po stanovniku, od 274 odsto, imala je BiH, “prvenstveno zbog vrlo brzog rasta ljudskog kapitala, a usled oporavka od regionalnih sukoba od bazne godine istraživanja – 1995“.

“Da, dešava se i to. Glavni problem je to što smo potpuno ekonomski nerazvijeni. Naše stanovništvo odlazi, što, takođe, može biti uzrok loše ekonomije, ali mislim da je to kod nas samo posledica, a ne uzrok”, smatra Miljević.

Izvor: Kurir.rs/Avaz.ba

Tags
Back to top button