Svetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog rasta prinosa na obveznice – Bankar.rs
BERZA

Svetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog rasta prinosa na obveznice

 Na svetskim su berzama prošle nedelje cene deonica oštro pale jer se ulagači plaše da će američki Fed ubrzati tempo povećanja kamata, a druge najveće centralne banke u svetu će početi stezati monetarnu politiku zbog čega rastu prinosi na obveznice.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje potonuo 4,1 posto, na 25.520 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,8 posto, na 2.762 boda, a Nasdaq indeks 3,5 posto, na 7.240 bodova.

Najveći nedeljni gubitak tih indeksa od početka 2016. godine posljedica je zabrinutosti ulagača zbog rasta prinosa na obveznice.

U petak je prinos na 10-godišnje američke državne obveznice skočio na 2,8450 posto, najveći nivo od početka 2014. godine, jer se procjenjuje da bi kamate u SAD-u mogle porasti brže nego što se dosad očekivalo.

Skok prinosa, a pad cena deonica uslijedio je nakon što je objavljeno da je u januaru u SAD-u otvoreno 200.000 novih radnih mjesta, više nego što se očekivalo, što pokazuje da se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava.

Pritom su plate zabeležile najveći rast na godišnjem nivou u osam i po godina.

A to bi moglo podstaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka centralna banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Fed je prošle godine povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

“Izveštaj s tržišta rada je prilično snažan, pa podržava teze o rastu kamata i inflacije. Pritom je ulagače pokolebao snažan rast kamata jer se otvara pitanje kako će to uticati na konkurentnost deonica u odnosu na druge investicije”, kaže Chuck Carlson, direktor u firmi Horizon Investment Services.

Viši prinosi štete deonicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija. Uz to, viši prinosi predstavljaju alternativu za investitore, koji bi mogli povući deo sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Dosad je više od polovine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izveštaje, pri čemu ih je 78 posto prebacilo očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 posto prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem tromesečju porasle za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 posto.

I na evropskim su berzama prošle nedelje cene deonica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,9 posto, na 7.443 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,2 posto, na 12.785 bodova, a pariški CAC 3,0 posto, na 5.364 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 1,5 posto, na 23.274 boda.

Tags
Back to top button