Šef kancelarije Svetske banke o tome kako Srbija može da udvostruči veličinu sopstvene ekonomije – Bankar.rs
ANALIZESLIDER

Šef kancelarije Svetske banke o tome kako Srbija može da udvostruči veličinu sopstvene ekonomije

Srbija bi prodajom brojnih preduzeća u državnom vlasništvu i uklanjanjem trgovinskih barijera, mogla da udvostruči veličinu sopstvene ekonomije u naredne dve decenije, smatra šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

– Ako bude sprovodila snažne reforme u narednih 12 do 18 meseci, Srbija bi mogla da počne da ostvaruje privredni rast od četiri ili pet posto u roku od dve godine – izjavio je Ndegva u današnjem intervjuu za agenciju Rojters.

Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da udvostuči veličinu svoje ekonomije, ukoliko održi rast od pet procenata tokom narednih 15 godina.

Kao najveće tržište u regionu Zapadnog Balkana, Srbija će, kako ocenjuje Ndegva, imati najveću korist od uklanjanja trgovinskih barijera u regionu.

Tri odsto BDP na subvencije državnih preduzeća

Na prošlogodišnjem samitu šest ekonomija Zapadnog Balkana, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Kosovo su se saglasile da uklone necarinske barijere. Ndegva dodaje da Srbija trenutno troši oko tri odsto BDP-a na subvencije za oko 600 preduzeća u vlasništvu države.

– To možete promeniti – kaže on i dodaje da bi se privatizacijom državnih kompanija ili povećanjem njihove efikasnosti moglo postići da one doprinose BDP-u.

Srbiji su, prema njegovim rečima, potrebne reforma poreske administracije i povećanje predvidivosti poslovnog okruženja radi privlačenja investitora.

Dijalog o stabilnosti vrlo važan

Zemlja kandidat za članstvo u EU mora da poveća investicije na izmedju 22 i 25 odsto BDP-a sa prosečnih 18 odsto BDP-a koliko je to iznosilo u proteklih pet godina, naveo je Ndegva.

Rojters podseća da je ovaj region 90-ih godina prošlog veka bio uzdrman sukobima, a Ndegva upozorava da bi političke tenzije mogle ponovo da ugroze perspektive rasta.

– Imali ste jedan rat, tako da je važno shvatiti da je dijalog o stabilnosti izuzetno važan – poručio je šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Stiven Ndegva.

 

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button