Ekonomisti u Davosu: Bitkoin nije i nikada neće biti prava valuta – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDER

Ekonomisti u Davosu: Bitkoin nije i nikada neće biti prava valuta

Bitkoin je zbog svog burnog rasta bio glavna tema rasprava na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi CNN.

Svetski ekonomisti u Davosu složili su se da bitkoin nikad neće dostići status “prave” valute, poput američkog dolara ili japanskog jena.
“Središnje banke vekovima neguju finansijski sistem… Ovo što sada imamo je dobra stvar”, izjavio je nobelovac Robert Šiler.
Zamenica guvernera središnje švedske banke, Sesilija Skingsli izjavila je da “ne vidi problem u tome da ljudi koriste bitkoin kao imovinu za ulaganje”. Međutim, smatra ga previše nestabilnim za valutu.
Cene bitkoina su s 20.000 američkih dolara u decembru ovaj mesec pale na manje od 11.000 dolara. Uzrok pada je zatvaranje kriptovalutnih berzi i govorkanje o uvođenju strožije regulacije.
I ulagači u bitkoin sumnjaju na njegovu primenu u vidu valute. Preduzetnica Dženifer Zu Skot bitkoin ne smatra valutom, već boljom alternativom zlatu.
Bitkoin ima ograničenu primenu u pravom svetu jer ga prihvata tek nekolicina prodavaca. Vodeća firma za internet plaćanje Stripe najavila je da će obustaviti obradu transakcija bitkoina u aprilu zbog njegove nestabilnosti.
Pred kriptovalutama još dug put
I najviši vladini zvaničnici u Davosu ističu da je pred kriptovalutama još dug put.
“Podstičemo finansijsku tehnologiju, podstičemo inovacije, ali želimo da osiguramo da su sva naša finansijska tržišta sigurna i da se ne koriste za protivzakonite aktivnosti”, izjavio je američki ministar finansija Stiven Mnučin.
Britanska premijerka Tereza Mej najavila je da će se britanska vlada ozbiljno pozabaviti kriptovalutama, naročitozbog načina na koji ih upotrebljavaju “kriminalci”.
Izvršni direktor američke kompanije za upravljanje investicijama BlackRock, Leri Fink, najglasnije je osudio bitkoin, prozvavši ga “indeksom pranja novca”.
Autor: Index.hr
Tags
Back to top button