Privrednici u Srbiji optimističniji ove godine – Bankar.rs
ANALIZESLIDER

Privrednici u Srbiji optimističniji ove godine

Rezultati istraživanja, koje je Prokredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom GfK sprovela među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Srbiji, pokazuju da indeks poslovnog optimizma za 2018. godinu iznosi 54,4 odsto.

Što znači da domaći privrednici u većem procentu imaju pozitivna očekivanja od ove godine. Kako je rečeno na predstavljanju istraživanja, rezultati pokazuju i da je indeks poslovnog optimizma preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom porastao u odnosu na prošlu godinu, sa 63,2 na 66,2 odsto.

Prema podacima ProOptimist Indeksa, 43 odsto privrednika očekuje veći profit u 2018. godini, dok među preduzetnicima ovo uverenje deli svaki treći, a nešto više od polovine (56 odsto) preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi tokom ove godine biti veći nego u prethodnoj.

– Ovo istraživanje bi trebalo da bude smernica za državni, finansijski sektor i privredu, zapravo za sve one koji su povezani sa poslovanjem MSPP sektora, jer na precizan način govori o raspoloženju domaćih privrednika, njihovim očekivanjima i problemima – rekao je Igor Anić, član Izvršnog odbora Prokredita.

 Po njegovim rečima, podrška razvoju MSPP sektora veoma je važna jer ovaj sektor zapošljava najviše ljudi, ali i najznačajnije doprinosi rastu domaćeg BDP-a.

Kada je reč o otvaranju novih radnih mesta i povećanju zarada u sektoru MSPP, prema istraživanju, čak 87 odsto privrednika ne planira povećanje broja zaposlenih i njihovih zarada u 2018. godini, dok 29 odsto privrednika koji sarađuju s Nemačkom to planira. Među ključnim problemima sa kojima se privrednici u Srbiji suočavaju su i dalje slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i slaba prodaja. Kod preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom se kao veliki problemi navode i porezi i državna regulativa.

Istraživanjem koje je sprovedeno krajem 2017. godine obuhvaćeno je 360 preduzetnika i donosioca odluka u MSPP iz različitih sektora privrede, od čega su 180 bila preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

 

Izvor: danas.rs

Tags
Back to top button