Sledeća bankarska revolucija: Bankomati za podizanje gotovine – bez platne kartice – Bankar.rs
FinTechSLIDER

Sledeća bankarska revolucija: Bankomati za podizanje gotovine – bez platne kartice

Bankarska industrija je na ivici druge FinTech revolucije. Bankomati za koje ne treba platna kartica će postati široko rasprostranjeni.
Poznati futurista  i autor Arthur C. Clarke je jednom rekao da su napredne tehnologije praktično vizuelno uporedive sa magijom. Pre samo deset godina, ideja da biste mogli da dođete do bankomata, mahnete svojim telefonom i odete sa novcem u džepu, zvučala bi gotovo magično.

Uprkos uvođenju Apple Pay-a i Google novčanika, mi smo daleko od toga da se u potpunosti odreknemo novca. Činjenica je da gotovina i dalje obezbeđuje finansijsku sigurnost i bezbrižnost, a uvijek će biti i onih koji ne žele koristiti kartice – fenomen koji postaje sve češći u velikiim, urbanim centrima.

Jedna od glavnih prednosti korišćenja bankomata za koji nije potrebna kartica je da ne morate brinuti o gubitku kartice ili zaboravljanju svog PIN-a. Bezbedni bankomati takođe nude zaštitu od ukradenih novčanika.

Bezbedni bankomati su sigurniji od tradicionalnih bankomata. Sa sve većom prevalencijom “skimmera” – uređaja koji mogu snimiti lične podatke dok korisnici stavljaju articu u bankomat – novi sistem izbegava takve prevare.

Kada ćemo vide nove bankomate u velikom broju? Uskoro.

Veliki američki bankarski provajder Vells Fargo najavio je da namerava da uvede nove bankomate u svojoj mreži od 13.000 bankomata u martu 2018. Vells Fargo nije sam. U Sjedinjenim Američkim Državama, drugi veliki  provajderi bankarskih usluga, poput JPMorgan Chase, Citigroup i Bank of America, objavili su svoje sopstvene pilot programe bez kartica. Ovaj trend nije ograničen samo na Severnu Ameriku. Banke sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Turskoj, Španiji, Poljskoj, Indiji i Australiji implementiraju sopstvene projekte za bankomate bez kartica sa visokim nivoom uspeha.

Imajte na umu da ovi bankarski sistemi još uvek nemaju u ponudi u potpunosi modernizovane nove bankomate. Trenutno, jednostavno dozvoljavaju potrošačima da unose šifru primljenu putem SMS-a kako bi povukle unapred određeni iznos gotovine. Ali oni su važan prvi korak ka budućnosti koja eliminiše sve fizičke instrumente iz bankarskog sveta.

Obrada: bankarstvo.rs

Foto: Creative Commons

Tags
Back to top button