Velika Britanija: Facebook i Google dobili dozvolu da se ponašaju kao banke – Bankar.rs
INOVACIJESLIDER

Velika Britanija: Facebook i Google dobili dozvolu da se ponašaju kao banke

Počevši od 13. januara, devet najvećih banaka u Velikoj Britaniji, koje opslužuju većinu stanovništva, više neće imati monopol za realizaciju finansijskih transakcija u državi.
Nova pravila koja su deo britanske direktive pod nazivom “Open Banking” imaju za cilj da olakšaju upoređivanje bankarskih proizvoda i provizija, kao i prebacivanje iz jedne u drugu britansku banku. Finansijske institucije će morati da dele svoje podatke o klijentima sa trećim licima (tehnološkim kompanijama) ukoliko klijenti za to daju dozvolu. To znači da će treća lica moći da vrše plaćanja u ime klijenata ili da upravljaju svojim finansijama za njih.

Ovo otvara vrata tehnološkim kompanijama poput Facebook-a i Google-a, koje pokušavaju da se probiju u bankarstvo, a da ne postanu banke. I Facebook i Google su ušli u platni sektor u Velikoj Britaniji sa proizvodima kao što su “Pay by Messenger”, koji je lansiran u novembru i “Google novčanik”.

Sa novim pravilima, Facebook bi mogao razmisliti o širenju opcije plaćanja na WhatsApp u Velikoj Britaniji, kao što je to u moguće u pojedinim državama. Ova opcija omogućava, na primer, da platite cimeru za namirnice putem Facebook aplikacije za ćaskanje. Google Pay će se u Britaniji ubrzo slobodno koristiti kao u SAD, gde korisnici plaćaju putovanje putem aplikacija kao što je Airbnb ili kupuju robu u prodavnicama.

Ranije su kompanije poput Facebook-a i Google-a morale da pregovaraju direktno sa bankama u Velikoj Britaniji kako bi dobili pristup računu ili transakcijskim podacima klijenta, što je ograničilo mogućnosti za ovakve usluge.

Nova pravila prisiljavaju najveće britanske banke – Allied Irish Bank, Bank of Ireland, Barclays, Danske, HSBC, Lloyds, Nationwide, RBS i Santander – da postave API ključeve za pristup podacima klijenata na dostupnu i sigurnu lokaciju, kako bi ih tehnološke kompanije lako preuzimale, nakon što dobiju odobrenje klijenata za tim.

Situacija se sada menja. Sledeći put kad britanski klijenti budu želeli da pošalju svom prijatelju novac, moći će to uraditi jednim klikom – umesto da se loguju u e-banking, pokušavajući da pronađu sve svoje podatke o računima, kreiraju nalog, ponovo potvrde autentičnost i na kraju pošalju novac.

To bi takođe značilo da kada kupite nešto na sajtu kao što je Amazon, trgovac ne bi trebao kontaktirati treće lice da bi stupio u kontakt sa Visa ili Mastercard-om kako bi skinuo novac sa vašeg naloga. Eliminisao bi se posrednik i plaćanje bi se vršilo direktno.

Ovo otvara put za stvaranje aplikacija i sličnih proizvoda koji bi vam dozvolili da vidite sve svoje bankarske podatke na jednom mestu, nevezano od toga što ste klijent nekoliko banaka odjednom. Sa novom direktivom, tehnološke kompanije i startupovi bi mogli  postati pravi konkurenti tradicionalnim finansijskim institucijama.

Priprema i prevod: Bankarstvo.rs

Tags
Back to top button