NBS: Devizne rezerve 144 miliona evra manje nego u novembru – Bankar.rs
NBS

NBS: Devizne rezerve 144 miliona evra manje nego u novembru

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra 2017. godine iznosile su 9,96 milijardi evra i za 144,1 milion evra su manje nego u novembru, saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima iznosile su na kraju decembra 8,27 milijardi evra, što je za 105 miliona evra manje nego prethodnog meseca.

Smanjenje bruto i neto deviznih rezervi je gotovo u celosti rezultat smanjenja deviznog duga države i nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, navela je centralna banka.

Država se u decembru po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu neto razdužila 126 miliona evra, dok je negativan efekat međuvalutnih promena iznosio 20,9 miliona evra.

Prilivi deviza u ukupnom iznosu od 166,7 miliona evra po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, u potpunosti su pokrili odlive iz deviznih rezervi od 163,9 miliona evra po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, manjeg izdvajanja banaka na račune devizne obavezne rezerve i servisiranja stare devizne štednje.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosila je 1,45 milijardi evra i bila je za 487,7 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U 2017. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 7,52 milijarde evra.

U decembru je dinar nominalno ojačao u odnosu na evro 0,8 odsto, a NBS je, da bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa, uglavnom prodavala devize, pa je neto prodaja iznosila 135 miliona evra.

 

Izvor: rs.n1info.com

Tags
Back to top button