Poreske reforme u SAD mogu ugroziti nekoliko evropskih banaka – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Poreske reforme u SAD mogu ugroziti nekoliko evropskih banaka

Međunarodni stručnjaci upozoravaju da bi pojedine evropske banke mogle da budu ugrožene izmenama, koje donosi novi Republikanski poreski plan u SAD-u.

Kristin Forbs, Profesorka za globalnu ekonomiju na Tehnološkom institutu u Masačusetsu je procenila da američke firme u inostranstvu drže sredstva u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara, koja su dostupna za repatrijaciju. Republikanski poreski plan, koji je usvojen prošlog mjeseca, predviđa velike podsticaje u vidu nižih poreskih stopa, za one kompanije koje vrate deo ili celokupnu imovinu nazad u matičnu zemlju – SAD. Za sada, dobar deo ove gotovine čuvaju evropske finansijske institucije, zbog čega bi novi poreski plan SAD-a, mogao da utiče na banke u Evropi.

“Neke od ovih evropskih firmi su bolje kapitalizovane, nego što je to bio slučaj u posljednjih nekoliko godina, ali postoji šansa da neke, koje nisu dobro kapitalizovane, mogu pretrpeti velike odlive novca. To bi moglo da stvori probleme za pojedine finansijske institucije u Evropi “, rekla je Forbs.

Forbsova je dodala da postoji sumnja da će američke kompanije koristiti gotovinu za finansiranje novih investicija.

Tokom poslednje repatrijacije 2004. godine, gotovo nikakav novac od repatrijacije nije uložen u nove investicije u SAD-u.

“Od svakog dolara, koji je vraćan, približno 90 centi potrošeno je na isplatu akcionara – bilo da dele otkup ili dividendu”, rekla je Forbsova i dodala: ”Moj osnovni argument je da će većina novca, i ovog puta, završiti na sličan način kao što je to ranije bio slučaj.”

Ekonomski.net

Tags
Back to top button