Kamate za dinarske kredite idu ispod 10%? – Bankar.rs
NBS

Kamate za dinarske kredite idu ispod 10%?

Najpopularniji u prošloj godini su, već po tradiciji, bili gotovinski zajmovi.

Ukupna suma je tokom 2017. porasla 24,9 odsto i poslednjeg dana prošle godine iznosila je 327,51 milijardi dinara.

Novca uvek treba pa će keš zajmovi i ove godine biti među veoma popularnim pozajmicama. Uzimaju se u domaćoj valuti jer tu nije potrebno učešće. Kamate su oko deset procenata efektivno kod većine banaka. Moglo bi doći do sniženja pa je savet građanima da budu strpljivi.

A kakve su šanse da se u dinarima ove godine zadužujemo po nižim kamatama? Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić smatra da će to zavisiti od referentne kamatne stope Narodne banke Srbije i kretanja inflacije. Ako referentna kamata padne a inflacija ostane niska, i kamate kod poslovnih banaka bi mogle naniže.

A da li će se to dogoditi?
” Inflacija će ostati na niskom nivou – Narodna banka vodi u tom smislu odgovornu politiku – kaže finansijski stručnjak dr Danijel Cvjetičanin.
– Osim toga, tu je i kontrola Međunarodnog monetranog fonda. Zato tokom 2018. ne treba očekivati iznenanđenja kada je u pitanju inflacija, ona će ostati na niskom nivou.”

Ostaje da se vidi kako će se kretati referentna stopa. Izvršni odbor NBS-a je ostavio tu stopu na nivou od 3,5 odsto na sednici od 11. januara. Sledeća je zakazana za 8. februr pa bi tek tada moglo doći do promena.

Kako na to gledaju u poslovnim bankama?

” Kamata koja se formira za kredite za dinare velikim delom zavisi i od stopa na depozite, odnosno štednju – kaže prvi čovek Oportjuniti banke Vladimir Vukotić.

– One su danas, rekao bih, na istorijskom minimumu. Čak bi ove godine mogle porasti makar malo. To znači da banke mogu sniziti stope ukoliko smanje svoje marže. To će i učiniti ako ih na to primora konkurencija na tržištu, ali i ako procene da se kreditni rizik na našem tržištu smanjuje.”

 

Izvor: kamatica.com

Foto: bktvnews.com

Tags
Back to top button