Platne kartice sa otiskom prsta stižu na tržište – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDER

Platne kartice sa otiskom prsta stižu na tržište

Bank of Cyprus (BOC) će pokrenuti prvu komercijalnu EMV platnu karticu na svijetu s ugrađenim senzorom otiska prsta, kao deo partnerstva sa tehnološkom kompanijom Gemalto.
Biometrijska platna kartica je kompatibilna sa postojećim platnim terminalima u zemlji i omogućiće korisnicima da potvrde svoj identitet pritiskom svog prsta na ugrađeni skener, umesto da unose PIN u terminal.

Kada to rade, vrši se upoređivanje između skeniranog otiska prsta i referentnih biometrijskih podataka koji se sigurno čuvaju unutar kartice. Za razliku od beskontaktnih plaćanja, koje takođe uklanjaju potrebu za unosom PIN-a, neće biti ograničenja na vrijednost transakcija izvršenih putem ove metode.

Rešenje je zasnovano na Gemaltoovom principu da, kako bi se osigurala sigurnost, platna kartica nikada ne bi trebalo da napušta ruke korisnika. Kako se kartica koristi preko terminala za plaćanje, ne zahteva ugrađenu bateriju, tako da neće biti ograničenja na broj transakcija koje se mogu izvršiti.

Bertrand Knopf, izvršni potpredsednik bankarstva i plaćanja u kompaniji Gemalto, rekao je da je kartica dizajnirana da osigura maksimalnu sigurnost i privatnost za krajnjeg korisnika, a isto tako omogućava potrošačima da uživaju još veću pogodnost kada kupuju.

“Korišćenje biometrije za beskontaktne isplate je prirodan korak napred usled napretka tehnologije”, rekao je Knopf. “Omogućava bolji korisnički doživljaj, veći broj transakcija bez unosa PIN-a dok  ​​beskontaktnim pristupom olakšava plaćanje.”

Stelios Trachonitis, menadžer centra za kartice na BOC-u, dodao je: “Naši korisnici će imati koristi od ovog inovativnog rešenja za plaćanje znajući da su njihovi biometrijski podaci na sigurnom.

Tags
Back to top button