Kredit od 70 miliona evra za izgradnju prve deonice Koridora 5C – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDER

Kredit od 70 miliona evra za izgradnju prve deonice Koridora 5C

Direktori Autoputeva Republike Srpske (RS) Dušan Topić i Odeljenja za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Su Baret potpisali su danas u Banjaluci ugovor o odobrenju kreditnih sredstava za izgradnju prve faze Koridora 5C kroz Republiku Srpsku.

U pitanju su kreditna sredstva u iznosu od 70 miliona evra, a odnose se na izgradnju deonice ovog autoputa od petlje Јohovac do petlje Rudanka. Kreditom će se finansirati izgradnja dve petlje na autoputu, deonica dužine šest kilometara između te dve petlje, i put, koji će povezati nove deonice s postojećim magistralnim puten, zajedno s prelazom preko reke Bosne.

 Baret je naglasila da će ova investicija doprineti integrisanju BiH s zapadnim Balkanom i evropskim tržištem.

– Ovo je nastavak ranijih projekata, gde je već izgrađeno 100 kilometara modernog autoputa i ovim projektom se pruža podrška razvoju zemlje kroz integrisanje i povezanost – naglasila je ona.

Topić je rekao da je potpisivanje ugovora rezultat kontinuirane i konstruktivne saradnje s EBRD.

– Veoma smo zahvalni za podršku koju smo dobili u proteklom periodu i nadamo se da ćemo intenzivirati našu saradnju sada kada će akcize na gorivo biti promenjene – rekao je Topić.

Direktor EBRD u BiH Ijan Braun je naglasio da je do danas EBRD uložio više od dve milijarde eura u oko 150 projekata u BiH.

– Investicije u modernizaciju i poboljšanje transportne infrastrukture u zemlji s ciljem jačanja integrisanosti, poticanja lokalne ekonomije i pripreme ekonomski održivih struktura su jedan od prioriteta EBRD u BiH – istakao je Braun.

Premijer RS Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo saradnjom koju RS ima s EBRD, koji je, osim u infrastrukturi, prisutan i u drugim projektima, dobrovoljnom penzionom fondu, te razvoju malih i srednjih preduzeća.

Istakla je da će novac od povećanih akciza ići u projekte izgradnje autoputeva, bez kojih se ne može razmišljati o razvoju privrede, turizma i drugih oblasti.

Ovaj kredit s državnom garancijom odobren je “Autoputevima RS”, kompaniji u vlasništvu RS.

Tags
Back to top button