Ukrajina postavila svetski rekord u problematičnim kreditima – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERUncategorized

Ukrajina postavila svetski rekord u problematičnim kreditima

Bankarski sistem Ukrajine 2017. godine postavio je svetski rekord u problematičnim kreditima, izjavio je direktor Odeljenja za finansijsku stabilnost Narodne banke Vitalij Vavriščuk.

„Postavili smo neprijatan i skup rekord za ekonomiju, Ukrajina je zabeležila najveći procenat nefunkcionalnih kredita u istoriji posmatranja u svetu“, prenosi Vavriščukove reči agencija „Ukrajinske novosti“.

Istovremeno je udeo problematičnih kredita dostigao najviši nivo od 58 odsto u julu i od tada je postepeno opadao. Trenutno je bankarski sistem dovoljno kapitalizovan, rekao je predstavnik Narodne banke.

U decembru je međunarodna rejting agencija „Mudis“ (Moody’s) objavila prognozu za bankarski sektor Ukrajine. Eksperti smatraju da će udeo problematičnih kredita od ukupnog obima do kraja sledeće godine iznositi oko 45-50 odsto.

Prema podacima agencije RIA Novosti Ukrajina, obim kredita koji nikad neće biti vraćeni u ukrajinskim bankama dostigao je kritičan nivo od 56,5 odsto. Do 1. novembra iznos kredita sa stoprocentnom verovatnoćom da neće biti vraćeni iznosio je 587 milijardi grivni.

Samo 15,6 odsto ovih sredstava dužna su fizička lica.

Tags
Back to top button