Da li kupovati ili prodavati evre pred Novu godinu? Na čemu više može da se zaradi? – Bankar.rs
FOREXKURSNA LISTA

Da li kupovati ili prodavati evre pred Novu godinu? Na čemu više može da se zaradi?

Ono u čemu se svi slažu, je da će dinar prestati da raste bar do kraja godne, ako ne i ceo januar.

– Aprecijacija dinara (rast dinara u odnosu na evro) koja se desila u Srbiji poslednjih meseci nije utemeljena na rastu izvoza, konkurentnosti u produktivnosti i otuda je dugoročno neodrživa. Ovo posebno što je Narodna banka reagovala relaksacijom monetarne politike, što bi u narednom periodu trebalo da da određene rezultate. Ako bi dinar nastavio da jača bez značajnijeg prirasta u produktivnosti, to bi negativno uticalo na privredni rast izvoznog sektora privrede i obaralo bi konkurentnost domaće privrede i na domaćem i na stranom tržištu. Otuda mislim da bi dalje jačanje dinara bilo štetno i ne očekujem da će se nastaviti u narednom periodu – kaže za “Telegraf” profesor Dejan Šoškić.

Efekti “proklizavanja dinara” postali su vidljivi još početkom novembra, kako kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT-a).

– Zbog izmirivanja obaveza države prema kreditorima i uvoza energenata, već je nekako uspostavljen trend da pred kraj godine dođe do popuštanja domaće valute, ali neće biti drastične promene. Nije loše što dolazi do deprecijacije (slabljenja dinara) i u januaru – napominje Đogović.

Na prilive od dolazaka turista, ali i intervencije Narodne banke Srbije ako bude neophodno, računa profesor Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije. Kako kaže, guverner je uticao na jačanje dinara, a NBS je više kupovala devize zbog čega su povećane devizne rezerve.

Kurs će biti stabilan jer je tako praksa pokazala. Ako i bude pritisaka na devizni kurs, NBS će intervenisati zbog čega su moguće samo minimalne oscilacije – predviđa Grubišić.

Iako nije želeo direktno da savetuje građane da li da kupuju ili prodaju evre rekao je:

– Neka svako proceni šta da radi. Ko ima sklonost ka riziku, neka kupi jedno, a ko hoće, drugo. Mada, mislim da na dinarima više može da se zaradi.

Telegraf.rs

Tags
Back to top button