ERSTE: Platna kartica menja gotovinu na putovanjima – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEPlatne karticeSLIDER

ERSTE: Platna kartica menja gotovinu na putovanjima

Pretpostavljamo da su pasoš, novac i mobilni telefon tri stavke koje se sigurno nalaze na vrhu vašeg spiska za pakovanje pred odlazak u inostranstvo.

Da li vas u takvim situacijama muči i „sigurnosna dilema“ – nositi sav novac u novčaniku ili ga podeliti i držati tamo gde ga potencijalni lopovi neće tražiti? Nošenje gotovine na putovanja nameće brojne obaveze, pa se građani Srbije odlučuju da u inostranstvu za plaćanje koriste platne kartice. Lakše je, praktičnije i bezbednije.

Da su klijenti iz Srbije potpuno usvojili korišćenje platnih kartica na putovanjima, potvrđuje i činjenica da njihova upotreba raste iz godine u godinu. Ukupan iznos transakcija ostvarenih deviznim karticama Erste Banke* od početka 2017. godine je za 60 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine, dok je iznos prosečne transakcije oko 50 evra.

Na vrhu liste gradova u kojima su naši građani najviše koristili devizne kartice tokom ove godine su evropske destinacije: Beč, London, Zagreb i Budimpešta, zatim Oslo, Minhen i Rim, a putovalo se i u Kanadu, i to u Toronto i Vankuver, pokazuje interno istraživanje Erste Banke. Tokom letnjih meseci, primetan je rast transakcija u turističkim centrima Crne Gore i Grčke, dok se u januaru i februaru beleži značajan broj plaćanja u popularnim destinacijama poput Dubaija, Abu Dabija i Dohe.

Korišćenjem platnih kartica u inostranstvu pojednostavljuje se plaćanje roba i usluga, ali je prethodno neophodno detaljno se raspitati o njihovom pravilnom korišćenju, kako bi se izbegli dodatni troškovi.

Prilikom kupovine u inostranstvu, preporuka je da se plaćanje obavi karticom vezanom za devizni račun, na POS terminalu, jer za većinu kartica ne postoji provizija pri plaćanju. Takođe se preporučuje da se plaćanje izvrši u valuti zemlje u kojoj se obavlja transakcija, jer bankomat ili POS terminal često nude opciju konverzije originalne valute, koja je nepovoljnija za klijente”, kaže Maja Šarac, šefica odeljenja za upravljanje platnim karticama u Erste Banci.

Ona napominje da ako je na deviznom računu za koji je vezana platna kartica raspoloživa valuta zemlje u kojoj boravite, transakcija će se izvršiti bez konverzija, dok se u suprotnom konverzija vrši prema važećoj kursnoj listi. „Imajte u vidu da je upotreba kartice ograničena na dnevnom nivou u pogledu broja transakcija i iznosa. Pored toga, neke države imaju svoje limite za podizanje gotovine u toku 24 sata“, dodaje Maja Šarac.

Sigurno je da nam korišćenje platnih kartica u inostranstvu obezbeđuje veliku fleksibilnost u odnosu na nošenje gotovine, ali preduslov za uspešno putovanje je blagovremeno informisanje i pridržavanje osnovnih saveta koji se preporučuju prilikom korišćenja kartica. Detaljan vodič za korišćenje platnih kartica u inostranstvu možete pogledati i na sajtu Erste Banke, a u nastavku je još nekoliko dodatnih saveta:

·         Pre putovanja, raspitajte se u banci koja kartica bi Vam najviše odgovarala.

·         Karticu nemojte ostavljati bez ličnog nadzora – neka je trgovac upotrebi pred Vama.

·         Ako podižete gotovinu, koristite debitnu, a ne kreditnu karticu – provizije su niže.

·         Sačuvajte slip koji dobijete prilikom plaćanja dok ne dobijete mesečni izvod iz banke.

 

Mastercard FX i Maestro kartice

Tags
Back to top button